Svenskaflaggan_ikon_logo Midsommarstång Kräfta Påskhare Löpsedeln Halloween Alla Helgons dag (stearinljus) Juldekoration Alla hjärtans dag Löpsedel mobil Påsk Mina sidor Svensk fotboll Premium Majblomma Videomöte Videomötet - mobil Julkalendern 2020 Julkalendern 2020 - Surfplatta Julkalendern 2020 - Mobil
Seniorporten

Dagens datum:

Vad är skillnaden?

(Dold profil)

Skrivet: 3/6, 2021 kl. 12:24 av (Dold profil)

Då och då köper jag kroppkakor i min matvaruaffär. De kallas Ölandskroppkakan och finns färdiga i både ljus o mörk variant som jag gissar beror på kokt eller rå potatis i grunden. 

För några dagar sedan hittade jag ett paket med t exten "Äkta pitepalt" tillverkad i Piteå. Då jag aldrig ätit pitepalt beslöt jag mig för att prova. Faktiskt kunde jag inte se eller känna någon skillnad på kroppkakor gjorda på kokt potatis.

Min undran är om det kanske är så enkelt att detta endast fråga om var potatisbollen är tillverkad m a o är namnet bara geografiskt betingat? Kanske söder om Dalälven är det kroppkaka norr därom pitepalt? Det är ju något liknande med strömming och sill som geografiskt byter namn.

Skrivet: 3/6, 2021 kl. 19:09 av (Dold profil)

Leo skrev:

Då och då köper jag kroppkakor i min matvaruaffär. De kallas Ölandskroppkakan och finns färdiga i både ljus o mörk variant som jag gissar beror på kokt eller rå potatis i grunden. 

För några dagar sedan hittade jag ett paket med t exten "Äkta pitepalt" tillverkad i Piteå. Då jag aldrig ätit pitepalt beslöt jag mig för att prova. Faktiskt kunde jag inte se eller känna någon skillnad på kroppkakor gjorda på kokt potatis.

Min undran är om det kanske är så enkelt att detta endast fråga om var potatisbollen är tillverkad m a o är namnet bara geografiskt betingat? Kanske söder om Dalälven är det kroppkaka norr därom pitepalt? Det är ju något liknande med strömming och sill som geografiskt byter namn.

Min sambo är uppväxt i norr och mer eller mindre uppfödd på pitepalt. Jag tror som du att det inte är så stor skillnad annat än i kryddningen.  Hans mamma använde delvis kornmjöl och kokt potatis i sin palt. Avnjutes enligt honom med en stor smörklick och lingonsylt.

Min förre man som var infödd Blekingebo ville ha smält smör, lingon och en skvätt grädde till palten som där nere hade smak av kryddpeppar. Enligt vad jag hört härrörde det från den tid man i brist på dyrt fläsk fyllde kroppkakorna med fisk och kryddpepparsmaken tog udden av fisksmaken. Isch! 

För egen del håller jag mig hellre till blodpalt med stekt fläsk, vitsås smaksatt med lite messmör och inte att förglömma, lingonsylt.  

"Smaken är som baken... delad!"

(Dold profil)

Skrivet: 3/6, 2021 kl. 19:30 av (Dold profil)

Leo skrev:

Då och då köper jag kroppkakor i min matvaruaffär. De kallas Ölandskroppkakan och finns färdiga i både ljus o mörk variant som jag gissar beror på kokt eller rå potatis i grunden. 

För några dagar sedan hittade jag ett paket med t exten "Äkta pitepalt" tillverkad i Piteå. Då jag aldrig ätit pitepalt beslöt jag mig för att prova. Faktiskt kunde jag inte se eller känna någon skillnad på kroppkakor gjorda på kokt potatis.

Min undran är om det kanske är så enkelt att detta endast fråga om var potatisbollen är tillverkad m a o är namnet bara geografiskt betingat? Kanske söder om Dalälven är det kroppkaka norr därom pitepalt? Det är ju något liknande med strömming och sill som geografiskt byter namn.

Jag har lärt mig att kroppkakor görs på kokt potatis och  palt på rå.

Recept på kroppkakor: Man tager en kropp...

Vid tillagning av harpalt tror jag inte potatis ingår.

Min syster brukade göra en variant på palt där löjrom ingick i mängd. Mannen fiskade löja hemma i sjön och då var det ingen lyxvara som nu.

Skrivet: 3/6, 2021 kl. 21:45 av (Dold profil)

Pitepalt görs på rå potatis och KORNMJÖL samt fyller man med färskt tärnat bogfläsk. Absolut inget stekt fläsk som i kroppkakaor.

(Dold profil)

Skrivet: 4/6, 2021 kl. 11:36 av (Dold profil)

Leo skrev:

Då och då köper jag kroppkakor i min matvaruaffär. De kallas Ölandskroppkakan och finns färdiga i både ljus o mörk variant som jag gissar beror på kokt eller rå potatis i grunden. 

För några dagar sedan hittade jag ett paket med t exten "Äkta pitepalt" tillverkad i Piteå. Då jag aldrig ätit pitepalt beslöt jag mig för att prova. Faktiskt kunde jag inte se eller känna någon skillnad på kroppkakor gjorda på kokt potatis.

Min undran är om det kanske är så enkelt att detta endast fråga om var potatisbollen är tillverkad m a o är namnet bara geografiskt betingat? Kanske söder om Dalälven är det kroppkaka norr därom pitepalt? Det är ju något liknande med strömming och sill som geografiskt byter namn.

Efter mitt googlande har jag kommit fram till samma slutsats som du. Palt är en norrländsk variant av kroppkaka. 

Det finns ett helt gäng olika kroppkakor, den stora skillnaden är om man haft kokt potatis eller rå potatis

Men vad är då skillnaden mellan palt och kroppkakor?
Kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom säger så här:

– Den stora skillnaden skulle jag vilja säga är att om du fyller den med något är det en kroppkaka. Kropp betyder fyllning och kaka det som är runtom. En kroppkaka måste vara fylld medan andra kamsrätter som palt, klubb, klomp och klimp som har funnits i otaliga varianter oftast inte är fyllda även om det händer. 
Folk kommer bli vanvettiga på mig hur jag än säger. Det finns alla former av palt och kroppkakerätter, inget är rätt eller fel och det finns en otrolig mångfald i Sverige
.

(Dold profil)

Skrivet: 4/6, 2021 kl. 14:14 av (Dold profil)

Palt

Recept:
10 neva foil å kornmjöle.
En lit´n piligröut å vatn.
Nager kåoke päro å lek mang råreve, å så nalta sålt.
Hack nå fläsk öti inkråme.
Räid däigen lagom tjåck.
Knod ihop fläske så hä blei som en liten moil.
Kle moiln vä nalta däig så hä blei som en större moil.
Hev dömjen nede en groit vä kåoke vatn å nalta sålt.
Lett dem stå å kåoke en teim.

---------------------------------

Så här gör man på pitemålet! (piitmaale) smiley Moil = boll, nalta = lite. Resten får ni gissa!

Uppdaterad: 4/6, 2021 kl. 14:17

(Dold profil)

Skrivet: 4/6, 2021 kl. 19:02 av (Dold profil)

Tack alla ni som svarat. För att bringa någon liten klarhet i detta viktiga ämne har jag konsulterat några kokböcker jag har i min ägo. Jag kortar av svaret till det viktigaste d v s hurusom potatisen skall vara och vad för fyllning däri skall vara. En tanke slog mig. Tänk om en engelsman frågade vad jag åt då jag spisade kroppkakor....översätt och förvirringen blir total. Källhänvisning.

Rutiga kokboken.

Kroppkakor på kokt potatis.

Ölandskroppkakor rå potatis.

Fyllning i båda recepten är rimmat fläsk, lök och grovmalen svartpeppar.

Pitepalt.Rå potatis, kornmjöl. Fyllning rimmat  fläsk och gul lök.

Kajsas kokbok. (Ni vet hon som skrev en bok om kok, slår ni den blir ni ändå inte klok....)

I denna bok nämnes bara kroppkakor.

Kokt potatis. Fyllning stekfkäsk eller rökt skinka, gul lök samt krydd- och vitpeppar.

Den godaste maten ICA 1949.

I denna bok finns bara ölänska kroppkakor lika delar rå- och kokt potatis(?). Vete- eller kornmjöl!

Fyllning  rimmat sidfläsk, gul lök och kryddpeppar.

(Kanske är detta den enda hybridkroppkakan  med tanke på palt och kornmjöl samt rå och kokt potatis?)

Hemmets kokbok.

Bara ett traditionellt recept på kroppkakor. Kokt potatis, rimmat fläsk eller skinka, gul lök.

                                                            -o-

Kan vi enas om att vi gott till botten med detta ämne? Det finns tydligen två huvudgrupper i fråga om kroppkakor och det är rå eller kokt potatis samt en unik hybrid med båda delarna.

Pitepalt är något annat och där tycker jag kornmjölet utgör en klar gränsdragning mellan kropp och palt. Ändå vill jag hävda ett visst släktskap mellan nämnda rätter och detta får fyllningen stå för.

Fortsättningsvis kommer jag att närma mig en rykande med lingon beströdd kroppkaka frågande och redan från första tuggan göra vad jag kan för att examinera delikatessen. Hittar jag äkta palt från Piteå kan jag inte motstå frestelsen.

Anar att jag nog köpte fuskpalt ty där stod i klartext kokt potatis trots att palten sett dagens ljus i Piteå.

Leo.

Skrivet: 4/6, 2021 kl. 21:13 av (Dold profil)

Lulekvinna skrev:

Palt

Recept:
10 neva foil å kornmjöle.
En lit´n piligröut å vatn.
Nager kåoke päro å lek mang råreve, å så nalta sålt.
Hack nå fläsk öti inkråme.
Räid däigen lagom tjåck.
Knod ihop fläske så hä blei som en liten moil.
Kle moiln vä nalta däig så hä blei som en större moil.
Hev dömjen nede en groit vä kåoke vatn å nalta sålt.
Lett dem stå å kåoke en teim.

---------------------------------

Så här gör man på pitemålet! (piitmaale) smiley Moil = boll, nalta = lite. Resten får ni gissa!

Klart som korvspad!

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons:

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga