Seniorporten

Dagens datum:

Christina Johansson - författare berättar om hur hon blev författare och vad man kan tänka på.

Christina Johansson - författare berättar om hur hon blev författare och vad man kan tänka på.

Författare - Skrivtips och publicering

Publicerad: 20/8

Under torsdagförmiddagens intressanta föreläsning gick Christina Johansson igenom skrivtips, publicering, marknadsföring, försäljning och nya sätt att publicera en bok.

Christina började med en sammanfattning av det senaste videomötet och fortsätter sedan att berätta om hur hon publicerade sina böcker samt hur hon försöker hitta nya sätt att distribuera böckerna.

Den första bokens finska översättning samt bok två designade bokomslaget av ett tryckeri i Litauen som också hjälpte till med tryckning av böckerna. Men, Christina berättar att hon tycker de flesta tryckerier är bra. Det man kan kolla lite extra på är kostnader.

Nästa steg är att distribuera böckerna. Det är inte bara att skriva en bok - vem kan hjälpa mig att sälja boken? Hon registrerade böckerna hos Bokinfo samt hos olika försäljare. Det som har gett mest resultat är via näthandel men det finns många kreativa sätt att distribuera sin bok. En bilfirma ville t.ex. lägga in en av Christinas böcker i varje nysåld bil som barnen kunde läsa i baksätet. Att distribuera böckerna handlar mycket om marknadsföring, dela med dig och berätta om din bok i så många plattformer som möjligt.
Christina letar kontinuerligt efter nya sätt att distribuera böckerna, hon ger exempel på e-böcker, ljudböcker, papper, att trycka översatta böcker samt att att ”Dansa sin bok” - där Christina fått förfrågan av balettdansöser som ville dansa boken medan Christina läser upp den. Tyvärr smög sig pandemin på innan detta blev verklighet.

Christina lämnade även ett par skrivtips, några av dessa:

• Kolla upp målgruppen
• Om du ska skriva en barnbok, intervjua barn. Skriver du till barn, skriv till barn på barns nivå. Detsamma gäller bilder till boken, fråga barn vad dom gillar och ge förslag.
• Omslagsbilder - Christina gav tre olika förslag på ett omslag för sin barnbok till sin målgrupp, barn, som tyckte den gula versionen var bäst - då valde hon att publicera den versionen.
• När man börjar skiva en bok så skriv kontinuerligt men låt ingen läsa utdragen på en gång. Skriv för dig själv först!
• Ta in testläsare (ej kompis), nån som vill förbättra boken och se den med ett kritiskt men konstruktivt öga. Den första boken lämnade Christina till en redaktör som läste igenom. Det tog cirka ett år innan boken hade mognat tillräckligt för att publicera. Låt det ta tid, det är bra att den blir genomarbetad innan publicering..
• Ett annat tips är att läsa mycket litteratur, se vad som är bra, vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Christina föreläser i videorummet igen nästa vecka på torsdag den 27 augusti klockan 10:00. Då kommer hon bland annat gå igenom hur hon bjudit in veterinär och uppfödare att skriva en bok tillsammans med henne.


Erbjudande för SeniorPorten-medlemmar:
Christina ger ett rabatterat pris på sina böcker för SeniorPortens medlemmar 200 kr (ordinarie 250)+Porto 66 kr. Kaninböckerna heter ”Dvärgkaninerna Nisse och Nelly” och ”SKUTTA PÅ! Nisse och Nelly på nya äventyr” det är berättelse om två kaniner som bor hos en familj samt olika tips och råd hur man bör vårda kaninen samt lekar och skoj. För att ta del av erbjudandet maila Christina, cha.j@telia.com och beställ böckerna, ange ditt användarnamn på SeniorPorten.se samt kontaktuppgifter. Betalningsuppgifter får du av Christina när du beställer boken

Christinas hemsida: www.chajn.com

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK