Seniorporten

Dagens datum:

Maries mathörna - Pasta e fagioli - bönsoppa med pasta och focaccia

Publicerad: 9/11, 2020

Pasta e fagioli - bönsoppa med pasta

Till 8 personer
500 g brunabönor
1 morot
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
1 röd chilipeppar
4 msk hackad persilja
1/2 dl olivolja
1 dl rött vin
2 liter vatten
4 köttbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
1 potatis
1 paket bacon 140g
2-3 msk färsk hackad baslilika
1 tsk salt
200 g liten pasta, t ex stelline

Gör så här:

  1. Lägg bönorna i blöt ca 12 timmar.
  2. Skala och finhacka morot, lök och vitlök. Finhacka sellerin. Kärna ur och finhcka chilin. Fräs grönsaker och persilja i livolja i en gryta. Häll på vin och vatten Tillsätt buljongtärningarna och tomatpuré och låt koka upp
  3. Skölj bönorna och lägg dem i grtan. Skala och skär potatisen i bitar och lägg i grytan. Koka under lock tills bönorna blivit ordenligt mjuka, ca 1 1/2 timme.
  4. Finstrimla caconet och knaperstekt det i en stekpanna. Lägg det i soppan och banda i basilikan. Smaka av med salt.
  5. Blanda ner pastan i soppan och koka enligt förpackningens anvisning.

 

Super god soppa som man lätt kan göra till vegetariskt, ta bort bacon och byt till grönsaksbuljong men, när baconet tas bort så tyvärr försvinner även den rökiga smaken som jag tycker utgör en del av smakkaraktären på soppan.

Focaccia med rosmarin och salvia

Till en liten långpanna ca 20 bitar:
1/4 paket jäst (12 1/2 g)
2 dl mjölk
1 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1/2 msk salt
1/2 msk strösocker
1 msk hackad färsk rosmarin
1 msk hackad färsk salvia
8-9 vetemjöl
25 g rumsvarmt smör
3 msk olivolja
1/2 msk flingsalt

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till fingervarmt, 37 grader, och häll blandningen över jästen. Tillsätt olivolja, salt, socker, hackade örter och hälften av mjölet.
  2. Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt. Tillsätt nästan allt resterande mjöl, spara lite till utbakningen och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 20 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda snabbt till en slät deg. Eventuellt behövs lite mer mjöl. Kavla ut till en platta, ca 25 x 30 cm, och lägg i en bakpappersklädd liten långpanna. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Gör gropar i degen med fingret med jämna mellanrum. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  5. Häll över olivolja och strö över flingsalt.
  6. Låt brödet svalna på galler. Skär det sedan i små rektanglar (tändsticksask ungefär. Servera bröden ljumna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons:

Annons:

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga