Seniorporten

Dagens datum:

Maries mathörna - Pasta e fagioli - bönsoppa med pasta och focaccia

Publicerad: 9/11

Pasta e fagioli - bönsoppa med pasta

Till 8 personer
500 g brunabönor
1 morot
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
1 röd chilipeppar
4 msk hackad persilja
1/2 dl olivolja
1 dl rött vin
2 liter vatten
4 köttbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
1 potatis
1 paket bacon 140g
2-3 msk färsk hackad baslilika
1 tsk salt
200 g liten pasta, t ex stelline

Gör så här:

  1. Lägg bönorna i blöt ca 12 timmar.
  2. Skala och finhacka morot, lök och vitlök. Finhacka sellerin. Kärna ur och finhcka chilin. Fräs grönsaker och persilja i livolja i en gryta. Häll på vin och vatten Tillsätt buljongtärningarna och tomatpuré och låt koka upp
  3. Skölj bönorna och lägg dem i grtan. Skala och skär potatisen i bitar och lägg i grytan. Koka under lock tills bönorna blivit ordenligt mjuka, ca 1 1/2 timme.
  4. Finstrimla caconet och knaperstekt det i en stekpanna. Lägg det i soppan och banda i basilikan. Smaka av med salt.
  5. Blanda ner pastan i soppan och koka enligt förpackningens anvisning.

 

Super god soppa som man lätt kan göra till vegetariskt, ta bort bacon och byt till grönsaksbuljong men, när baconet tas bort så tyvärr försvinner även den rökiga smaken som jag tycker utgör en del av smakkaraktären på soppan.

Focaccia med rosmarin och salvia

Till en liten långpanna ca 20 bitar:
1/4 paket jäst (12 1/2 g)
2 dl mjölk
1 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1/2 msk salt
1/2 msk strösocker
1 msk hackad färsk rosmarin
1 msk hackad färsk salvia
8-9 vetemjöl
25 g rumsvarmt smör
3 msk olivolja
1/2 msk flingsalt

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till fingervarmt, 37 grader, och häll blandningen över jästen. Tillsätt olivolja, salt, socker, hackade örter och hälften av mjölet.
  2. Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt. Tillsätt nästan allt resterande mjöl, spara lite till utbakningen och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 20 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda snabbt till en slät deg. Eventuellt behövs lite mer mjöl. Kavla ut till en platta, ca 25 x 30 cm, och lägg i en bakpappersklädd liten långpanna. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Gör gropar i degen med fingret med jämna mellanrum. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  5. Häll över olivolja och strö över flingsalt.
  6. Låt brödet svalna på galler. Skär det sedan i små rektanglar (tändsticksask ungefär. Servera bröden ljumna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK