Maries mathörna - Pumpasoppa
Publicerad: 26/10, 2020
Pumpasoppa 4 portioner
ca 1 kg butternutpumpa
1 chili
2-3 vitlöksklyftor
2 msk smör eller olja
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongträning
2 dl kokosmjölk
2 st morötter
1 äpple
1-2 pressade apelsiner
2 krm salt eller efter smak
Skala och tärna pumpan, morötterna, äpplet, vitlöken. Fräs de tärnade ingredienserna i smör till de får en lätt brynt färg, häll på vatten och lägg i buljongen låt det koka i 15 minuter beroende på storleken på tärningarna på pumpan, häll i saften av den pressade apelsinen och kokosmjölken. Mixa soppan, smaka av och njut.
Ärthummus
500 g gröna ärtor
1 dl kallpressad rapsolja
1 msk tahini (behövs inte, jag använde inte det)
1 färskpressad juice
½ dl hackad mynta
2 krm salt
1 krm peppar
Mixa ärterna med olja, tahini, citronjuice och mynta till en slät kräm. Krydda med salt och peppar.
Vill du ha vitlök och chilipeppar/sambal olek passar det också väldigt bra.
Filmjölksbröd 2 limpor, 175 grader, 90 minuter
1,5 dl linfrö
1 l filmjölk
2,5 dl fiberhavregryn
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
1,5 msk bikarbonat
1 dl mörk sirap
½ pkt finhackade torkade aprikoser
½ pkt finhackade torkade plommon
0,5 msk salt
Blanda allt väl i en bunke, var lite observant att bikarbonaten blandas väl. Vill du ha i exempelvis pumpafrön, solrosfrön, nötter mm går det också bra. Häll upp i två stycken ca 2 liters formar och grädda dem i 175 grader i 90 minuter
Jag har alltid en blandning i en glasburk med linfrön, havrekärnor, psylium husk, pumpakärnor, sesamfrön mm. Till detta bröd tog jag 2 dl av min blandning i brödet och det blev bra man kan även ta lite till om man vill.
Ärthummusen passar bra till att ha på brödet, en god och "ren" produkt som passar till otroligt mycket. Till soppan har jag använt två skedar av ärthummusen vill du kan du ta en sked klick creme fraiche och en med ärthummus.