Maries Mathörna - röror

Maries Mathörna - röror

Maries mathörna - röror

Publicerad: 17/8, 2020

Hej på er!

I dag på morgonen 9:00 var det dags igen för Maries mathörna. Vi pratade om tre olika röror två av dem väldigt enkla att göra, få ingredienser och bara blanda ihop allt och mixa, den tredje är det lite fler ingredienser men ändå väldigt lätt att göra.

Valet av dessa röror är att det passar både till många olika saker kyckling, fisk, kött och sallader eller bara sitta och doppa med grönsaksstavar samt utifrån ett näringsperspektiv är det både bland annat bra oljor, protein och ingredienser som har virus och antibakteriella ämnen i sig.

Nedan hittar du recept på rörorna.

Välkommen den 24 augusti kl 9:00 till Maries mathörna då vi pratar om råkostsallad och andra goda sallader.

Tapenade

  • 400 g oliver urkärnade
  • 2 msk sardellfiléer (eller 1 msk kapris)
  • 2 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja

Lägg allt i en skål/mixerskål och mixa allt tillsammans tills du är nöjd med konsistensen, vissa vill ha den lite grövre men vissa gillar att den är väl mixad.
Väldigt gott att lägga på ett rostat surdegsbröd med basilikablad, lite rivet citronskal/saft.

Kikärtsröra

  • 5 dl kikärtor
  • 2 klyfta vitlök
  • 0,6 dl citron, saft
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 krm malen spiskummin
  • 0,5 krm salt

Lägg allt i en skål och mixa allt tillsammans, vill du ha kikärtsröran starkare så tillsätter du en tsk med Sambal olek. Likaså denna röra är väldigt gott på en rostad surdegsbröd strö över lite hackad röd paprika.

Caesardressing

  • 3 sardellfiléer i olja
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar, nymald
  • 2 dl rapsolja
  • 1 dl parmesanost, grovriven
  • salt
  • peppar

Mixa sardeller, vitlök, äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och peppar en matberedare eller med en stavmixer.

Tillsätt rapsoljan lite i taget under konstant vispning. Rör ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

Annons:

Annons: