Seniorporten

Dagens datum:

Maries mathörna - Sallader - en råkostsallad, bönsallad och en enkel ruccola och spenatsallad.

Maries mathörna - Sallader - en råkostsallad, bönsallad och en enkel ruccola och spenatsallad.

Maries mathörna - Sallader

Publicerad: 24/8, 2020

Hej på er!

Det är lika roligt och inspererande varje gång att få göra något gott. I dag presenterade jag tre olika sallader en råkostsallad, bönsallad samt en enkel ruccola och spenatsallad.

Nu när vi är inne i skördetiden av rotsaker och grönsaker tycker jag det är extra roligt att göra, goda nyttiga och färgrika sallader. Ur dessa tre sallader finns det ingredienser som innehåller bland annat, järn, kalcium, Beta-karoten, protein, kolhydrater, probiotika, bra för immunförsvaret, bakteriedödande, pektin som är blodsockersänkande, sänker även det onda LDL kolestrolet, mm, så visst är det intressant vad vi kan påverka vårt mående genom att tänka på vad vi äter. Nedan finns recept på de tre salladerna.

Välkommen den 1 september kl 9:00 till Maries mathörna då pratar vidare om sallader och dressingar.


Råkostsallad – med äpple

200 g Skivad eller riven vitkål
100 g rivna morötter
40 g rödbetor
40 g palsternacka
20 g pepparrot
30 g persilja
30 g grönkål
30 g purjolök
2 st normalstora äpple

Blanda ihop allt och häll på en dressing av 1 dl rapsolja, ½ dl äppelvinäger, 1 msk diljonsenap, 1 st chilipeppar. Sjud ihop allt och häll över dressingen, ringla sedan över 2 tsk honung. Blanda ihop allt och njut av en fantastisk råkostsallad.

 

Bönsallad på kidneybönor

300 g kidneybönor
75 g finhackad grönkål
50 g hackad persilja
½ gul hackad paprika
100 g tärnade vattenmelon eller galia/honungsmelon
½ st hackad rödlök
½ -1 st chilipeppar.
20 g rostade sesamfrön

Blanda allt men spar lite sesamfrön till garnering på salladen. Ät gärna salladen som den är eller häll på en dressing gjord på ½ raps olja, 1 st småhackad vitlök, 1 tsk diljonsenap, nypa salt och vitpeppar.

 

Ruccola och spenatsallad

50 g ruccolablad
50 g spenatblad
8 st småstrimlad basilikablad
100 g halverade körsbärstomater
20 g smått strimlad/hackad ingefära
20 g rostade solrosfrön
rivet citronskal

Gör en bädd av ruccola och spenatbladen, lägg på tomaterna och de övriga ingredienserna men avsluta med solrosfrön och citronskal. Här passar det bra att bara ringla en fin olivolja på samt lite salt och peppar.

 

Annons:

Annons:

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga