Seniorporten

Dagens datum:

Maries mathörna - Sallader - en råkostsallad, bönsallad och en enkel ruccola och spenatsallad.

Maries mathörna - Sallader - en råkostsallad, bönsallad och en enkel ruccola och spenatsallad.

Maries mathörna - Sallader

Publicerad: 24/8

Hej på er!

Det är lika roligt och inspererande varje gång att få göra något gott. I dag presenterade jag tre olika sallader en råkostsallad, bönsallad samt en enkel ruccola och spenatsallad.

Nu när vi är inne i skördetiden av rotsaker och grönsaker tycker jag det är extra roligt att göra, goda nyttiga och färgrika sallader. Ur dessa tre sallader finns det ingredienser som innehåller bland annat, järn, kalcium, Beta-karoten, protein, kolhydrater, probiotika, bra för immunförsvaret, bakteriedödande, pektin som är blodsockersänkande, sänker även det onda LDL kolestrolet, mm, så visst är det intressant vad vi kan påverka vårt mående genom att tänka på vad vi äter. Nedan finns recept på de tre salladerna.

Välkommen den 1 september kl 9:00 till Maries mathörna då pratar vidare om sallader och dressingar.


Råkostsallad – med äpple

200 g Skivad eller riven vitkål
100 g rivna morötter
40 g rödbetor
40 g palsternacka
20 g pepparrot
30 g persilja
30 g grönkål
30 g purjolök
2 st normalstora äpple

Blanda ihop allt och häll på en dressing av 1 dl rapsolja, ½ dl äppelvinäger, 1 msk diljonsenap, 1 st chilipeppar. Sjud ihop allt och häll över dressingen, ringla sedan över 2 tsk honung. Blanda ihop allt och njut av en fantastisk råkostsallad.

 

Bönsallad på kidneybönor

300 g kidneybönor
75 g finhackad grönkål
50 g hackad persilja
½ gul hackad paprika
100 g tärnade vattenmelon eller galia/honungsmelon
½ st hackad rödlök
½ -1 st chilipeppar.
20 g rostade sesamfrön

Blanda allt men spar lite sesamfrön till garnering på salladen. Ät gärna salladen som den är eller häll på en dressing gjord på ½ raps olja, 1 st småhackad vitlök, 1 tsk diljonsenap, nypa salt och vitpeppar.

 

Ruccola och spenatsallad

50 g ruccolablad
50 g spenatblad
8 st småstrimlad basilikablad
100 g halverade körsbärstomater
20 g smått strimlad/hackad ingefära
20 g rostade solrosfrön
rivet citronskal

Gör en bädd av ruccola och spenatbladen, lägg på tomaterna och de övriga ingredienserna men avsluta med solrosfrön och citronskal. Här passar det bra att bara ringla en fin olivolja på samt lite salt och peppar.

 

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK