Seniorporten

Dagens datum:

Nässel-Cappuccino, gott och nyttigt.

Nässel-Cappuccino, gott och nyttigt.

Naturens skafferi - Gröna blad

Publicerad: 26/8

Naturen ger oss det vi behöver! Gertrud förklarade under onsdagens digitala föreläsning att gröna växter behöver vi ha för att återställa kroppen efter vintern. De kan användas genom att bland annat blandas i vardagsmaten för att få den extra nyttig och god.

Det finns en mängd nyttiga växter i Sverige och när våren kommer så är Björksaven först ut. Björksaven smakar i början som kristallklart källvatten men blir i efterhand fylld med lite sötare smak.

Erbjudande för SeniorPorten-medlemmar:
Gertrud ger ett rabatterat pris på boken Naturens Skafferi för SeniorPortens medlemmar 160:- +Porto (ordinarie 200:-). Boken innehåller recept, historier och kuriosa om grönsaker, svampar, bär och andra godsaker från den Svenska naturen. För att ta del av erbjudandet maila Gertrud och beställ boken info@vartskafferisverige.com, ange ditt användarnamn på SeniorPorten.se samt kontaktuppgifter.


Nässlor - Innehåller mycket järn och är en av värdens mest näringsrika växter. Går att använda till mycket, t.ex. nässel-Cappuccino, nässelpaj, nässelpannkaka mm.

Kirskål - Gertrud brukar baka bröd på Kirskål. Ett segt, luftigt och hållbart bröd. Kirskål är nyttigt, gott och kan enkelt användas i Smoothies.

Granskott - Kan användas till många olika saker bland annat granskottssaft och granskottssirap som är både nyttig och gott.

Maskros - Det går bra att äta och tillaga hela maskrosen, det är väldigt gott att göras sirap och marmelad på maskrosen. Bladen är jättefina till sallad och till stuvningar, paj mm. I södra Europa odlas maskrosbladen och säljs som salladsblad.

Plister - God men inte lika utrpräglad smak som kirskål och nässlor. Kan användas till sallader, stuvningar, smoothies med mer.

Mållan - en spenatväxt, smakar lika bra som spenat och är lika nyttig.

Gertrud nämnde även en hel del andra vilda och ätbara växter Skogslök, Löktrav, grankotte, Lönnblom, Backskärvfrö med fler.

Välkommen nästa onsdag den 2 september!

Gertruds hemsida: vartskafferisverige.com

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK