Nässlan – supermat!
Datum: 15/5, 2021, Tid: 10:30, t.o.m. kl. 13:00
Dags att skörda
Nässlan är ett riktigt superfood. Den är extremt näringsrik och innehåller mängder av vitaminer, mineraler och aminosyror. En toppenväxt att använda till att höja energin och orken. Nässlan är dessutom en nyttoväxt som flitigt använts i stora delar av världen. Efter en kort introduktion med fika ger vi oss ut och samlar nässlor för året. Vi avslutar med lättare lunch och delar recept och tips. Tänk på att klä dig efter väder. Ta gärna med dig handskar och något att plocka i.
Datum: 2021-05-15
Tid: 10:30-13:00
Kostnad: 195:- /person. OBS BETALAS PÅ PLATS
Plats: Hillevallsvägen, stora vindskyddet
Ledare: Gertrud Edström, Vårt Skafferi Sverige. Gertrud har föreläst om och hållit kurser i naturens skafferi sedan 2011 och är författare till boken ”Naturens Skafferi”, en bok om naturens råvaror från vår till senhöst.
Anmälan: Sista anmälningsdag 2021-05-11.
Vi följer alla aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten vilket innebär att maxantal kan förekomma.
Därför vill du äta nässlor året om!
Nässlan ses av många som ett fruktat ogräs, men den är i själva verket en riktig superfood. Eftersom nässlan är fullproppad med nyttigheter är det ett livsmedel som du kan dra stor nytta av att få i dig regelbundet året om.
Det finns inte många växter som har ett sådant tätt näringsinnehåll som just brännnässlan och anses därför som en riktig supermat. Nässlan växer det rikligt av i vårt avlånga land. Man plockar de små späda skotten från april till juni vilka man då kan njuta av som säsongsmat eller förvälla och frysa in eller torka för att kunna använda vid ett senare tillfälle. Det finns även torkade nässlor i form av nässelpulver som man kan köpa och använda sig av.
Näringsinnehåll i nässlan
Nässlor är extremt näringsrika och innehåller betydande mängder av en lång rad vitaminer, mineraler och aminosyror. Speciellt är nässlor en bra källa för C-vitamin, järn, folsyra och kalcium.
Nässlan är därmed ett suveränt livsmedel för att öka näringstätheten i maten och för att höja energin och orken.
Användning av nässlor i folkmedicin och som medicinalväxt
Nässlor har inom folkmedicinen använts som ett vätskedrivande och antiinflammatoriskt medel vid en lång rad åkommor. Inom traditionell användning så var det även en växt man åt för att rena blodet, balansera blodtrycket och kolesterolet samt för att stödja mag- och tarmhälsan. I modern tid har det gjorts en hel del studier som har indikerat att nässlan har många hälsofrämjande egenskaper. Bland annat har man studerat hur nässlan potentiellt skulle kunna hjälpa vid förstorad prostata och motverka håravfall. Men mer studier behövs i området. Idag sälj nässelpulver som ett näringsrikt livsmedel och inget annat.
Nässlan som en källa för järn
Nässla är som sagt mycket rikt på järn och kan därmed vara ett bra livsmedel för dom som behöver fylla på sina järndepåer. Kvinnor i sin fertila ålder faller speciellt in i denna kategorin.
Vad som gör nässla till en så bra källa för järn är att den dessutom är rik på C-vitamin, vilket behövs för att kroppen ska kunna ta upp och tillgodogöra sig järnet.
Att tillsätta nässlor i kosten
Torkade nässlor i form av nässelpulver är ett bra sätt att öka näringsvärdet i kosten. Nässelpulver kan du lätt tillföra din kost genom att blanda i smoothies, soppor, såser och grytor. Du kan även tillsätta det när du bakar bröd eller strö över filen. Genom att blanda nässelpulver med vatten så har du en näringsrik dryck.
Nässelkur
Om du känner att du behöver boosta upp din ork och energi så kan du ge din kropp en uppiggande nässelkur. Fyll en kopp med kokande vatten och tillsätt 2 tsk nässelpulver. Låt dra i ca 5 minuter och drick därefter långsamt. Drick 2 koppar per dag i 4 veckor.
Ort
Hillevallsvägen 133
Hillevallsvägen 133, Gävle
Pris
Deltagaravgift: 195 kr
Summa: 195 kr