Ettikettfråga ?

Skrivet: 14/8, 2020 kl. 20:01 av (Dold profil)

Ja nu känner jag ett visst tryck på att dra igång en diskussion så att statistiken för debatter startade av män ökar. Jag har länge haft nästan ångest kring en för mig viktig ettikettfråga, hoppas få svar här vad på som rätt.

Från det jag var litet barn fick jag lära mig att när man bjuder främmande, vänner, släktingar m.fl på fika så bjuder man på kaffe och sju sorters kakor eller doppa som det också kallas för. Det behöver inte vara exakt sju sorter men det ska vara ett kakfat där där man tar så mycket doppa man vill.

Jag har en bekant som när han bjuder på fika så får man kaffe och ett fat med t.ex tre kakor eller en sockerkaksskiva och två kakor. De tre kakorna ska man äta upp, varken  mer eller mindre. Jag tycker det är ett konstigt betende, Hur gör ni när ni bjuder på fika med tillbehör?

Skrivet: 14/8, 2020 kl. 20:17 av (Dold profil)

Härligt med ämnen där man inte behöver ha 700 poäng på Högskola/universitet för att svara på eller måste citera lärda personer eller skicka med diverse länkar. Antar att frågan är skämtsam, det är bra. Ät det du gillar, 1 eller 7. 

(Dold profil)

Skrivet: 14/8, 2020 kl. 20:53 av (Dold profil)

Det här var kul!
"Sju sorters kakor" var en svensk epok. Varken fler eller mindre skulle det vara.

Så som din vän gör passar i dessa coronatider, men annars -så gör man bara inte

"Hur ska man hantera fika i dessa coronatider
Undvik att ha gemensamma fat där alla tar sin del av fikat. Om du bjuder på en sockerkaka (eller annat uppskuret) så är det helt OK att lägga det på en enskild servett eller tallrik. Bäst är också att en häller upp det som ska drickas. Att alla tar på kaffebehållaren eller termos ska man undvika"

Skrivet: 14/8, 2020 kl. 20:59 av (Dold profil)

Sen är frågan, om man har tårta, måste man då ta av alla sorter innan man får äta av tårtan? Har hört att i Norge börjar man med tårtan. Är det sant eller är det bara en Norgehistoria?

I coronatider kan man ge varje gäst en påse med sju sorters kakor och de får inte gå hem förrän de ätit upp alla.

Skrivet: 14/8, 2020 kl. 21:50 av (Dold profil)

Förutom i  dessa coronatider tycker jag man ska ha ett kakfat där det finns olika sorters kakor som man får ta så många man vill av. Vill man vara riktigt fin ska det naturligtvis vara ett två-våningars kakfat.

Socker ska naturligtvis serveras som bitsocker, inte strösocker. Det ska inte vara den snabblösliga sorten utan så hård som möjligt så att den som så önskar kan ta biten i munnen och dricka kaffe-på-bit. För fanns det bitsockerpaket som hade en grön rand på paketet men den sorten tror jag inte existerar längre.

Skrivet: 14/8, 2020 kl. 22:01 av (Dold profil)

Jag bakade kakor med chai-te i, alltså tebladen, inte flytande te. Det blev riktiga coronakakor när tebladen stack ut ur de runda kakorna, precis som på viruset. Det kändes lite konstigt att äta dem. Är inte säker på att jag kan rekommendera dem. Men om någon gärna vill ha dem bland sina sju sorter så finns säkert receptet på nätet. Jag slängde mitt.

(Dold profil)

Skrivet: 14/8, 2020 kl. 23:26 av (Dold profil)

Å, jisses, vad mycket att tänka på! Min dotter planerade att komma och fika hos mig i morgon ute på gräsmattan framför mitt hus, men nu vet jag inte... Kakfat i två våningar med sju sorters kakor, och... Kanske bäst att avstyra det hela?

Skrivet: 15/8, 2020 kl. 10:52 av (Dold profil)

Ja det här är mycket viktigt ämne och då kan man inte göra hur som helst.

Kaffet skall vara bryggkaffe eller kokkaffe, nescafé är en styggelse.

Serveras det kaffekask skall det enligt gamla instruktioner förberedas på följande sätt.
“Lägg en kopparslant (1-öring) plus en silverslant (10-öring) i botten på en kopp. Häll på kaffe tills 10-öringen inte syns. Fyll på med brännvin tills 1-öringen åter syns.”

Här tycker jag faktiskt att man inte behöver vara så noga, det räcker med att höfta.

(Dold profil)

Skrivet: 15/8, 2020 kl. 10:57 av (Dold profil)

Mats skrev:

Serveras det kaffekask skall det enligt gamla instruktioner förberedas på följande sätt.
“Lägg en kopparslant (1-öring) plus en silverslant (10-öring) i botten på en kopp. Häll på kaffe tills 10-öringen inte syns. Fyll på med brännvin tills 1-öringen åter syns.”


Det är ju väldigt praktiskt att servera kaffekasken i kopp - ingen risk att titta för djupt i glaset! wink

(Dold profil)

Skrivet: 15/8, 2020 kl. 11:44 av (Dold profil)

Vet inte om jag har någon gammal ettöring eller tioöring kvar, men det spelar inte någon roll eftersom jag bara har kaffe och ingen kask. wink

Jag minns också hur gubbarna på gården drack kaffe på fat, när mamma bjöd in dem i köket, i smyg för att inte inspektoren skulle komma på dem att lata sig på jobbet.

De la in en sockerbit i  munnen och balanserade kaffefatet på tre fingrar och sörplade i sig kaffet.
Jag kan riktigt se dem, gubbarna Borg, Fritz och Bäck, orakade, i sina smutsiga, slitna kläder. Så glada de var att få kaffe och kakor i köket hos min mamma. Men hela tiden kollade de genom fönstret om inspektorens bil syntes på vägen. Då fick de brått u igen. Ja, vilka tider!!smiley

Skrivet: 15/8, 2020 kl. 13:02 av (Dold profil)

Alida skrev:

Sen är frågan, om man har tårta, måste man då ta av alla sorter innan man får äta av tårtan? Har hört att i Norge börjar man med tårtan. Är det sant eller är det bara en Norgehistoria?

I coronatider kan man ge varje gäst en påse med sju sorters kakor och de får inte gå hem förrän de ätit upp alla.

I Norge äter man tårta först.

(Dold profil)

Skrivet: 19/8, 2020 kl. 13:14 av (Dold profil)

Det här är en fråga man verkligen skall ta på allvar och inte skoja bort. Regelverket är strikt och gud nåde den som gör fel.  Din vän som delar ut personliga fat med förutbestämda kakor har nog hämtat idén från någon enklare kaffestuga. 

Kakorna läggs upp  på gemensamt fat, ordnade så att färger och former blir harmoniska. Naturligtvis läggs kakorna upp på fint mönstrat tårtpapper.  Det skall alltid finnas fler kakor av varje sort än antalet gäster så att den som vill kan ta en kaka till. 

Man får inte förse sig med alla sorter på en gång utan det skall bjudas runt flera gånger. 

Vetebrödet äts först, sedan mjuk kaka, småkakor och allra sist tårtan.  Sedan vetebrödet ätits upp bjöds det på påfyllning av kaffet. Först därefter fick man börja med kakorna. 

Välstruken duk, vacker kaffeservis och eleganta kaffeservietter  är givna. 

En gång var jag i Nederländerna och blev hembjuden på kaffe till en familj. Det var annorlunda. I Nederländerna bor man så nära varandra att man inte behöver bjudas på så mycket för man är inte utsvulten när man kommer fram och hinner inte svälta ihjäl på hemvägen.  En  kex/kakburk bjöds runt och så var det inte mer med det.  

Skrivet: 19/8, 2020 kl. 13:40 av (Dold profil)

Tack Sigrid. Jag håller med dig fullständigt. Frågan är för allvarlig för att skojas bort.

(Dold profil)

Skrivet: 20/8, 2020 kl. 12:48 av (Dold profil)

Självklart tar man sockerbitarna med en sockertång, vetebrödet och kakorna med därtill lämpad tång och tårtan med en tårtspade.

Det finns två sorters sockertång. Den äldre typen är en "tvåbening" man kniper fast sockerbiten med. Den yngre är en rolig mojäng med tre kloliknande ben. När man trycker in änden på skaftet trycks benen ut och man kan gripa tag i sockerbiten.   

(Dold profil)

Skrivet: 20/8, 2020 kl. 14:26 av (Dold profil)

Just så, sigrid! Jag har båda, som du ser. Den högra är också avsedd att dela sockerbitarna med och har använts flitigt att dela bl.a. levaxin med, när dosen skulle justeras.

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons: