Räkor à la Jureskog
Det här receptet kommer, som framgår ovan, från Johan Jureskog. Han lagar det på ben av Kungskrabba, men det är ingenting som ryms i min budget, så jag lagar det på räkor. Har t.o.m. lagat det på ”krabbpinnar”, d.v.s. Surimi, och det blev också minst sagt ätbart.
Så här gör jag.
Ris, den mängd som man tycker är lagom. Själv tar jag ½ d Jasmin eller Basmati, ½ tsk salt och 1 dl vatten. Koka upp och sen dra ner till lägsta värme, sjud 12 minuter. Ta av värmen och vila några minuter. Men gör som du brukar.
Medan riset tillagas förbereder du resten.
Dela 1 citron och skär av den i andra änden, så att fruktköttet blottas rejält. Grilla på båda sidor i het stekpanna utan fett. (Den andra halvan spar du till en annan dag. Eller slänger den i diskmaskinen nästa gång du startar den och kastar den sen. Din disk har aldrig luktat fräschare.)
50 g smör skiras, d.v.s. smält, skumma av och häll över i ett mindre kärl, se till att inte bottensatsen kommer med.
150 g räkor skalas. Djupfrysta, tinade är ok. Du kan säkert använda ca 100 g djupfrysta, skalade, tinade också, eller räkor i lake från burk, men jag tycker dom som jag själv skalar är godare, ger bättre tuggmotstånd och smak. Eller, som sagt, Surimi, 4 – 5 ”pinnar”, tinade och skurna i cm-stora bitar.
1 – 2 vitlöksklyftor, beroende på hur stora dom är och om du gillar vitlök eller inte, men du bör inte utesluta den, krossas grovt.
4 kvistar backtimjan, säger Jureskog. Den som har en liten timjansplanta i trädgården eller balkonglådan, kan ta av den. Själv har jag ingetdera, men 1 tsk torkad timjan på burk från Santa Maria (nej, får ingen provision för att jag saluför deras produkt) duger också.
Medan riset vilar
Fräser du vitlök och timjan i 1 msk smör (nej, inte det skirade!) ca 2 minuter. Tillsätt räkor – eller Surimi – och stek ca 10 SEKUNDER under omrörning. Krydda med lite flingsalt och svartpeppar.
Lägg upp riset på en tallrik, häll över de vitlöks- och timjansfrästa räkorna, ringla över smöret och pressa över den grillade citronen.
Dryck bestämmer du själv, men jag slickar gärna på ett glas vitt.
Den som har flera i hushållet dubblar receptet.
Smaklig spis!