Vad gör man av alla hårdkokta ägg? Utom att skiva dem och lägga på en smörgås...
Salmonella-varningarna på ägg har duggat tätt den senaste tiden. Jag hade köpt en förpackning på 12 st, som drabbades av en sån bannlysnng. Vad göra? Hur stor var sannolikheten att just MINA ägg var smittade? Såg att jag hade använt två av dem utan att bli sjuk.
Sen läste jag i tidningen om en familj här i Skåne, som hade blviit drabbad. Pappa och två små barn på sjukhus i tre dagar... Då började jag fundera på vad jag hade använt mina två till. Det ena hade jag vispat upp och använt i en panering till en god schnitzel - överblivet ägg hade åkt ut. Det andra hade jag använt i en rispudding, men kom ihåg, att den hade varit lite märklig i konsistensen och smakade inte "som den brukade", så jag åt bara ett par skedar fulla av den, och resten åkte ut. Kom också ihåg, att jag hade varit lite "rumlig" i magen ett par dagar...
Så resterande 10 ägg spolade jag ner i vasken - och bad hönorna, som hade kämpat med dom här äggen, om ursäkt.
Sen blev det plötsligt lite tunt med ägg i kylskåpet, så jag köpte en förpackning på 24 st.
Gissa vad! Rätt! Dom bannlystes också!!!!
Tydlilgen dör Salmonella-bakterierna vid upphettning till 65 - 70 grader. Man kan alltså hårdkoka äggen och äta utan risk för att bli sjuk. Likaså kan man göra pannkakor, äggröra, omelett - om bara gulan har fått koagulera.
Gjorde ugnspannkaka på två ägg och åt med bacon och lingonsylt. Det är flera dagar sedan nu, och jag har inte blivit sjuk. Frågan är nu - hur många pannkakor orkar man göra / äta. Och vad gör man med hårdkokta ägg? Några tips? Mina frukostägg vill jag ha medium - inte hårda, inte lösa, men med rinnande gula. Och mina stekta med "solsidan upp". Och mina omeletter vill jag ha krämiga.