i väntan på

Skrivet: 1/4, 2019 kl. 11:26 av (Dold profil)

ej Godot, utan ett samtal som inte kom, under tiden hittade detta recept

PENSIONÄRSKAKAN

Du behöver:

• 3 ägg

• 3 dl vetemjöl

• 3 dl strösocker

• 2 tsk bakpulver

• 1 dl kokhett vatten

Fyllning:

• 100 g smör

• 1 dl mjölk

• 3 tsk vaniljsocker

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och socker poröst i en skål.

3. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i smeten, häll i kokhett vatten och blanda väl tills du har en slät smet.

3. Häll smeten i en smörad och bröad form. Baka i cirka 30 minuter eller till kakan är genomgräddad, låt svalna i formen.

4. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölk och vaniljsocker.

5. Dela kakan på mitten och häll hälften av smörsåsen på den ena delen och hälften på den andra. Bred ut såsen jämt över kakan med hjälp av en slickepott eller smörkniv.

6. Lägg ihop kakan igen och pudra med florsocker. På sommaren kan man även garnera med några jordgubbar.

jag är lite tveksam när det gäller "smörsåsen", hur blir det sås av smör+mjölk+ vanilsocker?
kanske man ska ha i kylen en stund

Skrivet: 4/4, 2019 kl. 23:15 av (Dold profil)

Detta lär väl bli en jättestor kaka? Som kräver en jättestor form? Smörsåsen låter litet betänklig..det måste saknas något. Har du varit djärv nog att baka denna jätte-kaka?  Intressant recept dock. 

Skrivet: 5/4, 2019 kl. 11:22 av (Dold profil)

Isa skrev:

Detta lär väl bli en jättestor kaka? Som kräver en jättestor form? Smörsåsen låter litet betänklig..det måste saknas något. Har du varit djärv nog att baka denna jätte-kaka?  Intressant recept dock. 


nej, det har jag inte är mest tveksam när det gäller smörsåsen men kanske man skulle kunna göra en citron-apelsin-smörsås typ lemoncurd?

jag vet inte varför kallas kakan för just pensionärskaka?

Skrivet: 5/4, 2019 kl. 11:29 av (Dold profil)

Kanske någon annan medlem med bättre bakkunskaper än jag har ett förslag på fyllning til denna kaka! Ditt förslag ovan kanske kan utvecklas på något sätt? Sen kan man ju verkligen undra varför kakan kallas pensionärskaka.. Var fanns receptet? Någon som skojar med oss -pensionärer- kanske? wink

Skrivet: 5/4, 2019 kl. 11:56 av (Dold profil)

kommer nu inte ihåg var har jag hittat receptet men för mig liknar som sockerkaka dock med fyllning

jag ska grädda våfflor på helgen, lite för sent men bättre sen än
ännu senare

Skrivet: 5/4, 2019 kl. 12:01 av (Dold profil)

har nu googlat efter receptet och det finns på en massa olika sidor, bl.a PRO-s sida

det heter Sverigekaka på en anna sida:
Sverigekakan är en fantastiskt god klassisk mjuk kaka med vaniljkrämsfyllning som liksom suger sig in i kakan och gör den alldeles ljuvligt saftig och vaniljig. Varför den kallas Sverigekaka (eller pensionärskaka som den också brukar heta) lyckas jag inte riktigt få något svar på, trots idoga googlingar . Men det gör inte så mycket. Det viktigaste är ju att den är helt magiskt god!

samma recept dock med vaniljkräm

(Dold profil)

Skrivet: 5/4, 2019 kl. 15:59 av (Dold profil)

Smörsåsen blir ju ingen fyllning utan en variant på vanlig sockerkaka.  I vanlig sockerkaka häller man väl smält smör i smeten innan man gräddar. Här gräddar man först och häller på det smälta smöret efteråt och låter det sugas in.  Det smakar kanske annorlunda. Troligen blir man smörig om fingrarna när man äter och måste slicka dem rena  och pensionärer är väl vana vid att "suga på ramarna".

Skrivet: 6/4, 2019 kl. 19:34 av (Dold profil)

sigrid skrev:

Smörsåsen blir ju ingen fyllning utan en variant på vanlig sockerkaka.  I vanlig sockerkaka häller man väl smält smör i smeten innan man gräddar. Här gräddar man först och häller på det smälta smöret efteråt och låter det sugas in.  Det smakar kanske annorlunda. Troligen blir man smörig om fingrarna när man äter och måste slicka dem rena  och pensionärer är väl vana vid att "suga på ramarna".


laugh Ja, där har vi nog förklaringen till att kakan heter pensionärskaka...

(Dold profil)

Skrivet: 6/4, 2019 kl. 20:09 av (Dold profil)

aso28133 skrev:

ej Godot, utan ett samtal som inte kom, under tiden hittade detta recept

PENSIONÄRSKAKAN

Du behöver:

• 3 ägg

• 3 dl vetemjöl

• 3 dl strösocker

• 2 tsk bakpulver

• 1 dl kokhett vatten

Fyllning:

• 100 g smör

• 1 dl mjölk

• 3 tsk vaniljsocker

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och socker poröst i en skål.

3. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i smeten, häll i kokhett vatten och blanda väl tills du har en slät smet.

3. Häll smeten i en smörad och bröad form. Baka i cirka 30 minuter eller till kakan är genomgräddad, låt svalna i formen.

4. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölk och vaniljsocker.

5. Dela kakan på mitten och häll hälften av smörsåsen på den ena delen och hälften på den andra. Bred ut såsen jämt över kakan med hjälp av en slickepott eller smörkniv.

6. Lägg ihop kakan igen och pudra med florsocker. På sommaren kan man även garnera med några jordgubbar.

jag är lite tveksam när det gäller "smörsåsen", hur blir det sås av smör+mjölk+ vanilsocker?
kanske man ska ha i kylen en stund

Det låter ju jätte smaskens, det här ska jag baka 

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons: