Inlagd västeråsgurka

Skrivet: 20/7, 2020 kl. 13:35 av (Dold profil)

2,5 kg gurka, 6 dl socker, 3 dl ättika 12%, 2 dl salt

senapsfrön och dillfrön

Skölj gurkorna noggrant och lägg dem i en plastbunke som finns lock till. 

Lös upp saltet med 2 liter vatten och häll det över gurkorna. Sätt på locket. Låt stå ett dygn. 

Dagen efter. Släng saltvattnet och skiva upp gurkorna. Lägg i samma burk. 

Lös upp sockret och ättikan och häll över. Sätt på locket. Man kan röra runt gurkorna några gånger under dagen. Nu bildas mycket vätska. 

Nästa dag. Släng inte spadet!! Ta fram 6-7 rena burkar med lock. Försök packa gurkan ganska tätt och tryck lite med en sked. 

Strö lite senapsfrön och dillfrön i varje burk. Häll över vätskan som bildats så den täcker gurkorna. Brukar bli precis så mycket som behövs. 

Sätt in burkarna i kylen och låt stå minst 2 dygn. 

Uppdaterad: 21/7, 2020 kl. 09:00

(Dold profil)

Skrivet: 20/7, 2020 kl. 14:07 av (Dold profil)

Tack, IAnita!

De säljer gurkor på en gård en bit härifrån.
Jag brukar köpa potatis och andra grönsaker där.

Måste få hem ättika och det andra först.smiley

Uppdaterad: 20/7, 2020 kl. 14:10

Skrivet: 20/7, 2020 kl. 15:10 av (Dold profil)

Tofsan skrev: De säljer gurkor på en gård en bit härifrån.
.smiley

Bara det är västeråsgurka de säljer där. Vanlig slanggurka funkar inte. 

(Dold profil)

Skrivet: 23/7, 2020 kl. 20:01 av (Dold profil)

Nu har jag i flera dagar längtat efter inlagd västeråsgurka.  De närodlade är inte  klara än. I början av augusti brukar de komma.  Det blir en helt annan smak och krispighet över dem man själv lägger in och de är inte så söta som de fabriksinlagda.  I år skall jag görs som du, skiva dem först.

Hittills har jag lagt in dem hela, men det är opraktiskt när hushållet är så litet.  När jag växte upp lade vi upp gurkorna i flatbottnade glasskålar. När vi skar upp dem före maten var det viktigt  att alla skivor var på rätt plats och att gurkan lades upp som om den vore hel.  Sedan fortsatte jag automatiskt med det tills någon i den yngre generationen helt bryskt lade upp dem huller om buller. Det gick lika bra och smakade lika gott.  Då kan de lika gärna vara skivade från början.

Jag skall prova ditt recept.  

Skrivet: 23/7, 2020 kl. 20:23 av (Dold profil)

sigrid skrev:

Nu har jag i flera dagar längtat efter inlagd västeråsgurka.  De närodlade är inte  klara än. I början av augusti brukar de komma.  Det blir en helt annan smak och krispighet över dem man själv lägger in och de är inte så söta som de fabriksinlagda.  I år skall jag görs som du, skiva dem först. 

Jag skall prova ditt recept.  

Gör det! 

Du blir inte besviken! smiley

(Dold profil)

Skrivet: 27/7, 2020 kl. 08:11 av (Dold profil)

IAnita skrev:

2,5 kg gurka, 6 dl socker, 3 dl ättika 12%, 2 dl salt

senapsfrön och dillfrön

Skölj gurkorna noggrant och lägg dem i en plastbunke som finns lock till. 

Lös upp saltet med 2 liter vatten och häll det över gurkorna. Sätt på locket. Låt stå ett dygn. 

Dagen efter. Släng saltvattnet och skiva upp gurkorna. Lägg i samma burk. 

Lös upp sockret och ättikan och häll över. Sätt på locket. Man kan röra runt gurkorna några gånger under dagen. Nu bildas mycket vätska. 

Nästa dag. Släng inte spadet!! Ta fram 6-7 rena burkar med lock. Försök packa gurkan ganska tätt och tryck lite med en sked. 

Strö lite senapsfrön och dillfrön i varje burk. Häll över vätskan som bildats så den täcker gurkorna. Brukar bli precis så mycket som behövs. 

Sätt in burkarna i kylen och låt stå minst 2 dygn. 

Hur lång är hållbarheten

Skrivet: 27/7, 2020 kl. 09:00 av (Dold profil)

Mina brukar var uppätna till jul ungefär. 

De håller ju längre förstås, säkert ett år, eller mer. 

Jag har dem i kylskåpet. 

Uppdaterad: 27/7, 2020 kl. 09:08

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons: