Svenskaflaggan_ikon_logo Midsommarstång Kräfta Påskhare Löpsedeln Halloween Alla Helgons dag (stearinljus) Juldekoration Alla hjärtans dag Löpsedel mobil Påsk Mina sidor Svensk fotboll Premium Majblomma Videomöte Videomötet - mobil Julkalendern 2020 Julkalendern 2020 - Surfplatta Julkalendern 2020 - Mobil
Seniorporten

Dagens datum:

Inlagd västeråsgurka

Skrivet: 20/7, 2020 kl. 13:35 av (Dold profil)

2,5 kg gurka, 6 dl socker, 3 dl ättika 12%, 2 dl salt

senapsfrön och dillfrön

Skölj gurkorna noggrant och lägg dem i en plastbunke som finns lock till. 

Lös upp saltet med 2 liter vatten och häll det över gurkorna. Sätt på locket. Låt stå ett dygn. 

Dagen efter. Släng saltvattnet och skiva upp gurkorna. Lägg i samma burk. 

Lös upp sockret och ättikan och häll över. Sätt på locket. Man kan röra runt gurkorna några gånger under dagen. Nu bildas mycket vätska. 

Nästa dag. Släng inte spadet!! Ta fram 6-7 rena burkar med lock. Försök packa gurkan ganska tätt och tryck lite med en sked. 

Strö lite senapsfrön och dillfrön i varje burk. Häll över vätskan som bildats så den täcker gurkorna. Brukar bli precis så mycket som behövs. 

Sätt in burkarna i kylen och låt stå minst 2 dygn. 

Uppdaterad: 21/7, 2020 kl. 09:00

(Dold profil)

Skrivet: 20/7, 2020 kl. 14:07 av (Dold profil)

Tack, IAnita!

De säljer gurkor på en gård en bit härifrån.
Jag brukar köpa potatis och andra grönsaker där.

Måste få hem ättika och det andra först.smiley

Uppdaterad: 20/7, 2020 kl. 14:10

Skrivet: 20/7, 2020 kl. 15:10 av (Dold profil)

Tofsan skrev: De säljer gurkor på en gård en bit härifrån.
.smiley

Bara det är västeråsgurka de säljer där. Vanlig slanggurka funkar inte. 

(Dold profil)

Skrivet: 23/7, 2020 kl. 20:01 av (Dold profil)

Nu har jag i flera dagar längtat efter inlagd västeråsgurka.  De närodlade är inte  klara än. I början av augusti brukar de komma.  Det blir en helt annan smak och krispighet över dem man själv lägger in och de är inte så söta som de fabriksinlagda.  I år skall jag görs som du, skiva dem först.

Hittills har jag lagt in dem hela, men det är opraktiskt när hushållet är så litet.  När jag växte upp lade vi upp gurkorna i flatbottnade glasskålar. När vi skar upp dem före maten var det viktigt  att alla skivor var på rätt plats och att gurkan lades upp som om den vore hel.  Sedan fortsatte jag automatiskt med det tills någon i den yngre generationen helt bryskt lade upp dem huller om buller. Det gick lika bra och smakade lika gott.  Då kan de lika gärna vara skivade från början.

Jag skall prova ditt recept.  

Skrivet: 23/7, 2020 kl. 20:23 av (Dold profil)

sigrid skrev:

Nu har jag i flera dagar längtat efter inlagd västeråsgurka.  De närodlade är inte  klara än. I början av augusti brukar de komma.  Det blir en helt annan smak och krispighet över dem man själv lägger in och de är inte så söta som de fabriksinlagda.  I år skall jag görs som du, skiva dem först. 

Jag skall prova ditt recept.  

Gör det! 

Du blir inte besviken! smiley

(Dold profil)

Skrivet: 27/7, 2020 kl. 08:11 av (Dold profil)

IAnita skrev:

2,5 kg gurka, 6 dl socker, 3 dl ättika 12%, 2 dl salt

senapsfrön och dillfrön

Skölj gurkorna noggrant och lägg dem i en plastbunke som finns lock till. 

Lös upp saltet med 2 liter vatten och häll det över gurkorna. Sätt på locket. Låt stå ett dygn. 

Dagen efter. Släng saltvattnet och skiva upp gurkorna. Lägg i samma burk. 

Lös upp sockret och ättikan och häll över. Sätt på locket. Man kan röra runt gurkorna några gånger under dagen. Nu bildas mycket vätska. 

Nästa dag. Släng inte spadet!! Ta fram 6-7 rena burkar med lock. Försök packa gurkan ganska tätt och tryck lite med en sked. 

Strö lite senapsfrön och dillfrön i varje burk. Häll över vätskan som bildats så den täcker gurkorna. Brukar bli precis så mycket som behövs. 

Sätt in burkarna i kylen och låt stå minst 2 dygn. 

Hur lång är hållbarheten

Skrivet: 27/7, 2020 kl. 09:00 av (Dold profil)

Mina brukar var uppätna till jul ungefär. 

De håller ju längre förstås, säkert ett år, eller mer. 

Jag har dem i kylskåpet. 

Uppdaterad: 27/7, 2020 kl. 09:08

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons:

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga