växte jag upp med. Tack, och en knix med knäna, pojkarna böjde lite på huvudet.
En liten eloge till den äldre generationen eller..
Skrivet: 9/1, 2018 kl. 19:53 av (Dold profil)
växte jag upp med. Tack, och en knix med knäna, pojkarna böjde lite på huvudet.
En liten eloge till den äldre generationen eller..
Skrivet: 9/1, 2018 kl. 20:38 av (Dold profil)
Jag kan känna en saknad efter denna tid.
Uppdaterad: 9/1, 2018 kl. 21:24
Skrivet: 9/1, 2018 kl. 22:37 av (Dold profil)
Per14 skrev:
Jag kan känna en saknad efter denna tid.
Ja, verkligen. Artigheten tycks ha försvunnit visuellt men den finns nog där ändå! Det finaste som jag uppskattat är när flickorna står på pallen efter en väl genomförd idrottstävling och niger när de får pris, det är väldigt trevligt. Så har vi ju handskakningen med de kungliga, det har ju varit mycket disk. om nigning är lämpligt, herrarna böjer väl ,lite på nacken! Jag har varit med om det något pinsamma när jag som ung jobbade på företag i ett gruvsamhälle. När vi gick för att äta lunch så passerades en såg och när gubbarna såg när man gick förbi så tog dom av sig kepsen och bockade, den tiden är gudskelov förbi.
Skrivet: 10/1, 2018 kl. 06:47 av (Dold profil)
"Hovnigning" förekommer väl inte nuförtiden? jag minns på 50-talet då en släkting (hög marinofficer) skulle presenteras vid hovet med sin fru och dotter. Damerna fick träna på hovnigning, ett steg bakåt med vänster fot, djup böjning av kroppen framåt och sen liksom "krypa" tillbaka till stående. Vi tränade, mamma och jag, på skoj hemma på gården. Aldrig kom vi till hovet, inte, men vi fick ett fint foto av familjen i uniform och galaklänningar och roligt hade vi.
Skrivet: 10/1, 2018 kl. 10:57 av (Dold profil)
Jag undrar om det inte knixas litet vid träff med kungligheter, tycker mig minnas att reportage i nutid på TV där jag noterade det.
Jag minns från min barndom att män hälsade på grannarna eller bekanta genom att lyfta litet på hatten eller kepsen. Eller tog av mössan. Men det var ju under en tid när vuxna män inte gick utan huvudbonad, man har nästan glömt hur det var..
Skrivet: 10/1, 2018 kl. 11:02 av (Dold profil)
Vill inte ha nigningen tillbaka men gärna att männen lyfter på hatten.Det är artighet på hög nivå.Känner också för hovnigning....
Skrivet: 10/1, 2018 kl. 15:23 av (Dold profil)
Alla är vi människor, utan krona eller med. Vill inte att hövlighet ska förväxlas med underdånighet. Hövlighet är trevligt, men hur visas den idag?
Skrivet: 10/1, 2018 kl. 17:20 av (Dold profil)
Att vi ser varandra!
Skrivet: 10/2, 2018 kl. 16:02 av (Dold profil)
Igge skrev:
växte jag upp med. Tack, och en knix med knäna, pojkarna böjde lite på huvudet.
En liten eloge till den äldre generationen eller..
Ja och mötte man en vuxen så neg man och sa ”goddag”. Man sa inte du utan ”tant” eller ”farbror”. Jag sa inte du till mormor, mf, fm, ff eller andra vuxna släktingar. Lite av den artigheten och respekten för äldre saknar jag.
Det är väl bra att man kan umgås på ett avslappnat sätt och att alla säger du nuförtiden. Men lite mer respekt och vanligt hyfs behövs. Tycker synd om alla lärare som ska kämpa med barn som tar över klassrummet totalt och inte har den minsta respekt för läraren.
Uppdaterad: 10/2, 2018 kl. 16:07
Skrivet: 22/2, 2018 kl. 13:11 av (Dold profil)
Vi har ett förbud mot barnaga och det är barn idag väldigt medvetna om. Många föräldrar har haft svårt att hantera detta och eftersom livet idag kräver en närvaro för att få barn att förstå rätt och fel, så tror jag tyvärr att många växer upp i tron att de kan göra vad de vill. Nej, vill inte ha bestraffningar tillbaka men att vi måste inse att detta kan vara ett aber för hela samhället. Hur får man barn att förstå allvaret i mycket? Gränssättning ... fast våra lagar bygger på rätt och fel, straff och bot.
Minns min egen skoltid med en lärare med pekpinnen i högsta hugg. Han fick ingen respekt heller.
Annons: