Svenskaflaggan_ikon_logo Midsommarstång Kräfta Påskhare Löpsedeln Halloween Alla Helgons dag (stearinljus) Juldekoration Alla hjärtans dag Löpsedel mobil Påsk Mina sidor Svensk fotboll Premium Majblomma Videomöte Videomötet - mobil Julkalendern 2020 Julkalendern 2020 - Surfplatta Julkalendern 2020 - Mobil
Seniorporten

Dagens datum:

Skolgården

Skrivet: 27/11, 2017 kl. 20:01 av (Dold profil)

det ringde ut för rast. Vi rusade ut, för det mesta "hystade" vi boll mot skolväggen, bakom ryggen, under benet, ibland en, ibland två bollar. Lärarna tågade fram och tillbaka sida vid sida och höll ett öga på oss. Vad killarna gjorde minns jag inte.

Vad kommer du ihåg från dina raster på Skolgården? 

Uppdaterad: 27/11, 2017 kl. 20:02

(Dold profil)

Skrivet: 27/11, 2017 kl. 20:37 av (Dold profil)

Vad kul! Hystade boll, det uttrycket har jag inte hört sen jag gick i skolan. Visst hystade vi boll, som du beskriver och hopade hopperep och hoppade hage. Vi ritade upp hagen i gruset på skolgården och hade porslinsskärvor till kaststenar. Vi kallade dem glasbitar. Tre hopp på ett ben, sen två fötter i rutor intill varandra,  sen på ett ben och så två igen och så vände vi och hoppade tillbaka.

Pojkarna spelade boll när de inte retade oss flickor och låste in oss på utedasset. På vintern var vi ofta inne på rasterna om det var dåligt väder och pojkarna slogs och bråkade med varandra. Om det var fint väder åkte vi skridskor på ån. Vi hade skridskor som bands fast vid pjäxorna med remmar. De lossnade ofta.

Vilka minnen! wink

(Dold profil)

Skrivet: 27/11, 2017 kl. 21:59 av (Dold profil)

Skolminne:

Tyvärr , det enda jag minns från skolans raster var hur lärarna gick fram och tillbaka. Vi spelade förmodligen mycket fotboll. Andra minnen från den tiden, ex.vis att vi hade gemensam gymnastikdag en gång om året. Jag tillhörde en gymnastikförening och vi tränade hårt två gånger i veckan. Vi var några kompisar som skolkade från den där årliga gym. dagen så när vi hade nästa lektion så fick jag gå fram till katedern och så fick jag en riktig örfil! Våran magister (kallades Munken!) hade flera varningar men klarade sig utan eftersom jag sa aldrig något till mina föräldrar. Nåväl, jag hade honom i fem år i grundskolan och han var bra pedagog så det var sällan jag behövde läsa läxor hemma.

Skrivet: 27/11, 2017 kl. 22:02 av (Dold profil)

"Bollhystandet" mot en vägg, kallade vi bara för att "bolla". Men uttrycket att "hysta iväg något" användes i andra sammanhang, minns jag nu..! ;)

Annars minns jag att vi hoppade rep (även långhopprep) och hage... Roligt var det, men undrar om ungarna kan sånt i dag?    surprise

Skrivet: 27/11, 2017 kl. 23:24 av (Dold profil)

Jag minns att jag skickade iväg en näve på en stor kille, han var väl nästan dubbel så tjock som jag och han fick näsblod. Det var i femte klass. Han gick i en parallellklass och han var väldigt stöddig. Sedan blev jag en hjälte i min klass för en eftermiddag.

Annars var det mycket spring runt på skolgården särskilt i lågstadiet. Det var bollspel och ibland gick vi undan och spelade kort. Även hoppa hage och hopprep, balansera på järnräcket. Några gick iväg och tjuvrökte på killarnas toalett, men det gjorde inte jag för jag var ordentlig och hade respekt för auktoriteter. 

Uppdaterad: 27/11, 2017 kl. 23:26

Skrivet: 27/11, 2017 kl. 23:31 av (Dold profil)

Bollade med flera små bollar samtidigt, jag tror att dom skickliga  kunde bolla med tre bollar, vi blev ganska skickliga minns jag. Väldigt vanligt bland oss tjejer var det här snöret som vi höll mellan fingrarna och gjorde olika bestämda figurer med, den figur som jag gjorde skulle kompisen ta över på sina fingrar, göra en ny figur som jag skulle ta över och så vandrade snöret mellan våra händer. En figur vi kunde göra var "strykbrädan". Vi skrev i varandras poesiböcker, korta verser såsom t ex. Glöm ej vännen som skrev i hörnet. Och så ritade man en liten krumelur. Hoppade hopprep, jösses vad vi hoppade hopprep. Långrep ibland. Hage, javisst, och den såg alltid ut på samma sätt. Jag minns inte om vi hade med bokmärken och "filmisar" till skolan för det var ju också en stor del av livet under barnaåren. Bytte filmisar, Errol Flynn mot Myrna Loy och allt vad dom hette. Gammaldags bokmärken var åtråvärda, gärna dom med vackra svalor på. 

KIllarna, vad gjorde dom? Gapade och skrek mest minns jag. Spelade fotboll kanske? Faktiskt minns jag inte killarnas lekar. Jag får fråga min fyra år yngre bror tid tillfälle. För på skolgården lekte vi tjejer sällan med killarna, däremot hemma lekte vi ofta tillsammans killar och tjejer -under barnaåren. 

Skrivet: 28/11, 2017 kl. 09:41 av (Dold profil)

Tofsan, minns också skridskorna man fäste fast med remmar och som ofta gled av. Vi kallade dem för sillarör (undrar varför). Efter sillarören kom halvrör sedan helrör. Då kunde man åka syskonpar med någon  kille. Man korsade händerna och körde sida vid sida. Vilken lycka om det råkade bli Han!

Skrivet: 28/11, 2017 kl. 11:03 av (Dold profil)

Igge skrev:

Tofsan, minns också skridskorna man fäste fast med remmar och som ofta gled av. Vi kallade dem för sillarör (undrar varför). Efter sillarören kom halvrör sedan helrör. Då kunde man åka syskonpar med någon  kille. Man korsade händerna och körde sida vid sida. Vilken lycka om det råkade bli Han!

Som 13-åring önskade jag mig "konstis" dvs dom vita konståkningsskridskorna som skolkompisarna från villaområdena fick. Men vi hade inte råd, jag fick i stället ärva ett par bruna helrör av en släkting och det var ju inte samma sak. Men det var inget att göra. Jag läste för några år sedan om detta i min sparade dagbok från dom åren,  jag var tydligen gruvligt besviken över  detta med dom "fula" helrören. Under småbarnsåren hade jag också såna där skridskor med remmar och som alltid åkte av efter en stund..

(Dold profil)

Skrivet: 28/11, 2017 kl. 13:11 av (Dold profil)

Vi hade inte heller råd med helrör, vi fick låna ett par av en god vän till föräldrarna, bruna och för stora. Man fick ha dubbla sockar i, men vad gjorde det. Vi åkte så gott det gick.

Skrivet: 28/11, 2017 kl. 16:01 av (Dold profil)

Ojoj, jag har massor av minnen från min barndom, ända sen jag var drygt tre år. 

Men skoltiden som liten va kul. Vi sjöng ramsor...." Vi komma ifrån Riara, riara.....". Vi lekte " Halli hallå" en frågetävling m boll inblandad. Vi hoppade rep långt upp ända till högstadiet, bl a nåt som hette bondtolvan. Bollade två eller tre bollar mot en vägg. (också bondtolvan). Hoppade hage, mm mm har hur mycket som helst i mitt minne....Så roligt att tänka tillbaka. En sak är säker. Vi var vädigt mycket utomhus o lekte. 

Skrivet: 28/11, 2017 kl. 20:59 av (Dold profil)

Angående sån där skridskor som man spände fast med remmar... Några hette väl "halvrör"...
De var likadana som helrören, fast utan den fasta kängan. 
Före dem hade man även en enklare (spetsig) variant, som vi kallade "spiskrokar".
Den allra äldsta modellen tror jag Pippi hade på sig i sitt julavsnitt, och de gjorde verkligen skäl
för namnet. De skridskorna hade verkligen en krok längst fram på skenan.

Jag har en väninna som brukar "tjata" på mig, att vi ska ut och åka skridskor igen, men där går min gräns!
(Lämnade förresten in mina konståkningsdito till Second Handbutiken, just idag. Tror inte jag har någon
större lust att testa ev. benskörhet med dem.;) Hon (väninnan) har lovat sitt BB att de ska ut någon dag.
"Lycka till", säger jag. Har man inte stått på ett par skridskor på 35-40 år, så är det nog lite dumdristigt att
ge sig på det konststycket nu. (Men - hon har inte kommit iväg än!)  *LL*
 


 

Skrivet: 28/11, 2017 kl. 23:39 av (Dold profil)

Som Crassula skriver ovan, vi var väldigt mycket utomhus och lekte. Vi sprang, vi klättrade, vi hoppade, vi gick balansgång på allt möjligt, ibland gjorde vi farliga saker som att hoppa på isflaken i Årstaviken. Jag var hejare på att gå på händer vilket jag sommartid ägnade mig mycket åt. Och så lärde man sig hjula. Ovanpå allt detta skridskoåkning, skidåkning, cykla,  bollspel och mycket mer. Kort sagt var vi  förr väldigt mycket i rörelse helt enkelt. Utomhus. 

För sådär 40 år sedan när jag alltså var ungefär 35 år gammal fick jag för mig att jag tillsammans med ett gäng ungar skulle åka skridskor, jag hade då inte åkt sedan jag var i 15-årsåldern. Det hade gått 20 år alltså. Sagt och gjort, jag lånade ett par konståktningsskridskor (som ju aldrig fick som barn) och satte iväg. Drabbades nästan genast av en hemsk kramp i fötterna och måste hjälpas av banan. Jättekul tyckte barnen. Gjorde inte om försöket. Så hur den här väninnan till Des ovan ska klara av att åka skridskor efter ett uppehåll på 35-40 år skulle jag vilja veta! smiley  

Uppdaterad: 28/11, 2017 kl. 23:40

Skrivet: 29/11, 2017 kl. 09:09 av (Dold profil)

Håller med om ALLT du skrivit i  stycke nr två, Isa! (Det stämmer på pricken med mina senste erfarenheter av skridskoåkning! ;) wink

Jag lovar att "rapportera", om den där åkningen verkligen blir av ..! (Hoppas bara att hon inte gör sig illa.)

Uppdaterad: 29/11, 2017 kl. 09:14

Skrivet: 29/11, 2017 kl. 10:05 av (Dold profil)

Des skrev:

Håller med om ALLT du skrivit i  stycke nr två, Isa! (Det stämmer på pricken med mina senste erfarenheter av skridskoåkning! ;) wink

Jag lovar att "rapportera", om den där åkningen verkligen blir av ..! (Hoppas bara att hon inte gör sig illa.)

Ha ha ha Des, du får gärna tipsa henne om min ack så korta nostalgitur på skridskor - och OM hon skulle sätta dessa vansinniga planer i verket borde hon låna litet  vadderad ishockeyutrustning av någon. wink

Skrivet: 29/11, 2017 kl. 16:58 av (Dold profil)

Ett hopp till skolgården: När det ringde in för morgonen ställde de olika klasserna upp sig på led  (två och två) och gick sedan in klassvis till resp klassrum. Där började dagens lektioner med en psalm under frökens ihärdiga trampade på orgeln.

När det var dags för skolavslutnin för sommaren var det viktigt med ny klänning och syrener till fröken. Syrendoft påminner mig fortfarande om sommarlov.

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons:

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga