Maries mathörna - vegetariskt
Publicerad: 29/9, 2020
Efter förgående Maries mathörna med rödbetsbiffar med pepparotskräm och bönsallad laddar vi dagen med fylld squash, tryffelkräm med sambal olek serveras med en bönsallad med äpple.
Fylld squash
1 squash, 400 g
1 röd paprika
1 bit purjolök ca 5 cm gärna den gröna delen
5 st körsbärstomater/4 st torkade tomater går även bra.
25 g persilja
25 g basilika
25 g timjan
1 st mogen avokado
2 tsk psyliumhusk
1 msk rostade solroskärnor
Halvera squashen på längden. Gröp ur fruktköttet och grovhacka det tillsammans med de övriga ingredienserna, örterna gör. Jag tog och strödde i psyliumhusk i skåran så att det drar åt sig vätskan som squash utsöndrar samt att magen mår bra av psyliumhusk. Därefter fyllde jag på med grönsaksblandningen i skåran och avslutade med parmesan. Vill man och det rekommenderar jag att strö över parmesanosten när du precis har tagit ut squashen från ugnen. Rosta gärna solroskärnor och strö över den på den fyllda squashen samt lite på bönsalladen.
Tryffelkräm med sambal olek
3 msk Hemmagjord majonnäs
1 tsk tryffelolja
3 msk créme fresh
1 tsk sambal olek.
½-1 krm salt
Hemgjord majonnäs med stavmixer
- 1 st ägg
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 2-3 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk diljonsenap
- 2 dl rapsolja
Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven.
Om inte alla ingredienser har samma temperatur, låt mixerskålen med de uppmätta ingredienserna stå framme i rumstemperatur ca 30-60 minuter så temperaturerna jämnar ut sig. Annars är risken stor att majonnäsen skär sig.
Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5-15 sekunder så att krämig majonnäs bildas under stavmixern. När man är klar ska hela blandningen bestå av krämig majonnäs, fortsätt annars mixa.
Nu är majonnäsen klar! Jag själv tycker att det är väldigt smidigt att göra majonnäsen med stavmixer men visst har majonnäsen även skurit sig för mig. När det har inträffat har jag tagit ca 1 tsk vatten ner i skålen sedan börjar jag från början. Mixen i botten och så går jag sakta upp med mixern och då har det blivit en fast och fin majonnäs.
Bönsallad med äpple och mycket annat gott
150 g kikärtor
150 g kidneybönor
1 äpple
25 g grönkål
25 g persilja
25 g citronmeliss
1 liten röd lök
½ krm salt
Blanda ihop bönerna, hacka grönkålen tunt, hacka resten av ingredienserna och ha ner allt i bönmixen. Vill du så häll lite olivolja på och har du en citron hemma passar det också bra att pressa lite citronsaft över salladen.