Naturens skafferi - Bär
Publicerad: 12/8, 2020
Då har vi nu hållit den första delen av den digitala föreläsningen om Naturens Skafferi med Gertrud Edström.
I första delen berättade Gertrud om svenska bär, vad de innehåller för näringsvärden, vad de kan användas till samt lite historia och kuriosa. Sverige är fullt med bär som stärker immunförsvaret med antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler. Gertrud berättade också att beroende på vilken färg bären har så har de olika egenskaper och olika typer av antioxidanter.
Erbjudande för SeniorPorten-medlemmar:
Gertrud ger ett rabatterat pris på boken Naturens Skafferi för SeniorPortens medlemmar 160:- +Porto (ordinarie 200:-). Boken innehåller recept, historier och kuriosa om grönsaker, svampar, bär och andra godsaker från den Svenska naturen. För att ta del av erbjudandet maila Gertrud och beställ boken info@vartskafferisverige.com, ange ditt användarnamn på SeniorPorten.se samt kontaktuppgifter.
Kortfattat om några av bären som Gertrud berättade om:
Gula bär:
Hjortron - Finns i hela Sverige, mycket C-vitamin samt en rejäl dos E-vitamin.
Havtorn - Växer främst nära havsstränder. Har odlats i Ryssland och Asien under långa perioder. Vid Billudden i norduppland finns europas största bestånd, 6 km långt. Bäret är ett superbär och är klassat som functional food (mervärdesmat), en råvara som ger specifik fysiologisk hälsoeffekt. Havtorn innehåller bl a mycket stora mängder c-vitamin.
Rönnbär - Förr i tiden torkade man och malde ner för att dryga ut mjöl. Rönnbär stärker immunförsvaret med mycket vitaminer.
Strandnypon - Enkelt att rensa och är grund i all hälsokost för reumatisk smärta och värk, då vanligtvis i tablettform. Gott att använda till marmelad eller chutney, smakar ungefär som plommon.
Röda bär:
Lingon och tranbär - Gjort så att nordbor överlevt i alla tider, bevaras under vintern och är fulla med antioxidanter. Mycket av den svenska husmanskosten innehåller Lingon.
Stenbär - Goda och lättplockade, kan användas istället för granatäpple-kärnor då de smakar ungefär lika.
Måbär - Är ofarliga men liknar bären från brakved som är mycket giftig. Skillnaden kan man se på bladen men det är svårare att se på bären.
Hallon - Är mycket nyttiga och innehåller antioxidanter, mycket fibrer och mineraler. Plocka på er under sommaren och ät till gröt, fil, yoghurt etc. under vintern.
Mörka bär:
Blåbär - Bra för ögon och korttidsminnet. Blad kan man torka och ha i te. Fyllda med nyttigheter.
Svarta vinbär - Vitaminkälla, kan mycket väl användas i smoothies.
Aroniabär - stark bas kan användas till vin, sylt, torka sen mala för att förstärka brödbak, smoothies etc.
Blåhallon - Goda, finns i hela landet, kustnära och växer i revor.
Slånbär - Förr i tiden sa man att den hade övernaturliga krafter. Snapps på Slånbär rekommenderas.
Enbär - Har används i tusentals år, passar bra som krydda eller att göra måltidsdryck.
Välkommen till Del 2 onsdagen den 19 augusti - mer info hittar du här!
Gertruds hemsida: vartskafferisverige.com