Annorlunda hotell med säregna gäster!

(Dold profil)

Skrivet: 21/8, 2017 kl. 21:25 av (Dold profil)

  • Solitärbihotell f bla humlepälsbi.
  • Sign Humlans bihotell..
  • Bild på omtalat humlepälsbi.
  • Stekel som visar (otillbörligt) intresse av solitärbiets yngelkammare.
  • Tidningsartikel om humlepälsbiet. Texten går nog inte att läsa?

Med viss stolthet vill jag kungöra att "min" kommun är den enda kommun i Sverige som härgärgerar humlepälsbi. Just i Skillinge och Brantevik kan man beskåda dessa rariteter. Lite tur ska man ha för trots idoga försök därtill tillhör jag den stora skaran "vi som ännu inte sett ett  humlepälsbi". Humlepäldbiet är rödlistat och det anses akut hotat då bara finnas c:a 150 exemplar kvar. Att humlepälsbiet finns just på dessa orter beror på att där finns ännu byggnader med obränt lertegel och kalkstensbruk. Biet rår inte på moderna fogbruk och inte bränt tegel. För att råda bot har man nu satt upp två rejäla bihotell med just sådant bruk som biet klarar av att gnaga sig in i. Ett av hotellen är beläget mellan Skillinge och Brantevik. Trots ihärdiga försök har jag detta år inte fått se det rara biet. På bilden av hotellbyggnaden är de vita fälten av kalkstensbruk. Till min glädje såg jag att det fanns flera ingångshål där.

Humlepälsbiet tillhör den stora gruppen av solitärbin. Det finns många arter med sköna namn. Vad sägs om blomsovarbi, tapetserarbi (tapetserar boet med rosenblad), Citrombi, ullbi, rött murarbi m fl.

Jag lyckades förmå min gode vän, alias Humlan här, att investera i ett mindre hotell typ B&B. Det togs tacksamt emot av något slags bi.Som framgår av bilden är många öppningar nu igenmurade. Inne i röret sover en larv och den snälla bimodern har även lagrat upp med mat i form av pollen. En liten tragedi har nog hänt. Gissningsvis har en stekel lyckats pilla in sitt äggläggningsrör och lagt ett ägg på den sovande bilarven. Det syns på de små hål i kanten av murningen. Den hemska sanningen är att stekellarven kläcks först och käkar upp bilarven. Lyckades fånga en stekel  på bild som visade ett stort intresse för solitärbiets yngelkammare.

Solitärbi är helt ofarliga och vissa av dem saknar gadd. De som är gaddförsedda förmår inte att sticka igenom huden på oss människor. Av detta skäl blev jag förvånd över tidningsartikeln i lokalavisan där någon uttryckte oro för att bihotell skulle uppföras.

Solitärbin är duktiga på att pollinera växter. Det är viktigt att dessa insekter ges alla möjligheter att öka i antal genom att de får möjlighet att fortplanta sig.

Kanske har dessa rader kunnat inspirera någon att sätta upp ett bihotell. De finns att köpa på många ställen. De är även lätta att tillverka genom att man borrar lämpliga hål i t ex torra plankstumpar eller stubbar. Den som vill veta mera om ämnet kan söka på internet på just "solitärbin".

Leo.

Skrivet: 21/8, 2017 kl. 21:45 av (Dold profil)

Väntar med spänning på att biet ska ge sig ut i  naturen nästa år. Det har min mentor Leo berättat att dom ska göra.

(Dold profil)

Skrivet: 21/8, 2017 kl. 21:55 av (Dold profil)

Mycket intressant att läsa, speciellt för mig som inte vet något alls om dessa bin. Jag kunde läsa texten!

Skrivet: 21/8, 2017 kl. 23:34 av (Dold profil)

  • Humlepälsbi

Vad du lär oss olika spännande saker, Leo! Humlepälsbi... trodde först du skojade!

Hoppas "Humlan" kan börja ägna sig åt att få dessa att överleva!! -150 bin kvar!!surprise

Skrivet: 22/8, 2017 kl. 07:19 av (Dold profil)

  • Rustas insektshotell à 39:-

För bara en vecka sedan, satte jag upp ett "insektshotell" ute i min täppa. C:a 1 m upp på äppelträdstammen,

i höjd med alla blommorna (fast i år har det mesta torkat bort...).

Dessa hotell säljs nu ut billigt i en del Rustabutiker. 39:-, i stället för flera hundra kronor (som de brukar kosta), det är jättebilligt!

Hoppas några vill bo där också!    PS. Jag har köpt ett som julklapp till 6-åringen också! DS

Uppdaterad: 22/8, 2017 kl. 07:20

(Dold profil)

Skrivet: 22/8, 2017 kl. 09:38 av (Dold profil)

Intressant läsning, bin är fantaktiska!

(Dold profil)

Skrivet: 22/8, 2017 kl. 13:09 av (Dold profil)

Jag kunde läsa texten. Lägger in en sida till sveriges radio där man kan lyssna på en intervju om humlepälsbiet på Österlen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96& ;artikel=6154288

Tack Leo för intressant information om detta rara bi. Undrar om något humlepälsbi kan hitta hela vägen hem till mej om jag öppnar ett sådant hotell? Finns det fler sorts bin som boar in sej på samma sätt?

(Dold profil)

Skrivet: 22/8, 2017 kl. 13:14 av (Dold profil)

Länken fungerade tydligen inte, men jag hittade den här:

http://alltombiodling.se/granne-gillar-inte-bihotell/

Skrivet: 22/8, 2017 kl. 15:17 av (Dold profil)

Ett humlepälsbi har jag i alla fall sett under min livstid. Men jag undrade då vad det var, men nu vet jag det. Tack!

(Dold profil)

Skrivet: 22/8, 2017 kl. 20:32 av (Dold profil)

Vad kul att detta med solitärbin väckte sådant intresse.

Grattis Per14!

Biggan att du skulle få ett humlepälsbi i ditt humlehotell är nog svårt. De hotell som säljs har inte det som de behöver och dessutom är deras förekomst begränsad till just de platser på Österlen jag angav. Däremot finns det stora chanser att får andra rara bin i ditt hotell. Det finns många arter av solitärbin som tacksamt tar emot den hjälp de får. Tyckte att det köp Des gjort verkar bra och det erbjuder en mångfald av olika solitärbin härbärge och yngelrum.

Lite tips. Sätt upp bihotellet tidigt på våren. Undvik söderläge med direkt sol då det blir för varmt. Morgon- eller em - kvällssol är perfekt. Under en takfot är bra då dessa bin inte gillar väta. Det finns en risk för att den påhittiga talgoxen, ja mesar i gemen, lär sig att det finns godsaker i hotellen. Ett s k kycklingnät som ett visir framför hotellet skyddar bin och dess avkommor från fåglar. 

På våren kan man se hur nykläckta hanbin svärmar runt hotellet för att komma åt de honor som föds där. Direkt efter kläckning är det dag för en kärleksstund. Efter detta möte börjar honorna leta efter bra bon att lägga sina ägg i. Förhoppningsvis hittar de ett bra bohotell och sedan är ju cirkeln sluten. Visst låter det väl intressant att få se hur olika bin kommer till hotellet och spanar in de olika sviterna. Nästa steg är att man köper en bra bok och lär sig examinera de olika sortets bin man ser. Tänk att få berätta om att man fått citronbi och rött murarbi i sitt hotell. Räkna med att det höjer statusen i sällskapslivet.

Det finns även solitärbin som har sina bon på marken. Sandbin ser man ofta. C:a 70 % är bin som har sina nästen på mark. Resterna kan alla hotellägare få njuta av.

Tänk på att solitärbin är duktiga pollinerare.

Lycka till alla ni som vill pröva. Till våren tar vi åter upp detta ämne och då får vi läsa om vad alla duktiga hotellägare har fått för gäster.

(Dold profil)

Skrivet: 22/8, 2017 kl. 23:01 av (Dold profil)

Jag skall hålla utkik efter ett insektshotell om jag kommer i närheten av Rusta! Tack för tipset Des! 

Skrivet: 17/10, 2017 kl. 16:35 av (Dold profil)

Precis som Des är det många här i Sörmland som anammat idén med dessa hotell. Många värnar om bin och allt som pollinerar. Flera jag mött i sommar/höst har pratat om detta och en färdtjänst-förare hade startat en biodling. Kul!

Skrivet: 17/10, 2017 kl. 16:35 av (Dold profil)

Precis som Des är det många här i Sörmland som anammat idén med dessa hotell. Många värnar om bin och allt som pollinerar. Flera jag mött i sommar/höst har pratat om detta och en färdtjänst-förare hade startat en biodling. Kul!

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons: