Omröstningar på SeniorPorten utgör en viktig grund för att förstå och ta tillvara på åsikterna hos Sveriges seniorer. Genom att engagera sig i omröstningar på plattformen ges äldre medborgare möjlighet att uttrycka sina åsikter om olika frågor som påverkar deras vardag och samhälle. Denna öppna dialog möjliggör inte bara en insikt i den breda variationen av åsikter och perspektiv som finns bland seniorerna, utan ger också möjlighet att skapa en livlig och givande diskussion.

Genom att delta i omröstningar blir seniorerna en aktiv del av den demokratiska processen och får möjlighet att påverka de beslut som fattas i samhället. Genom att deras röster hörs och tas på allvar kan seniorerna bidra till att forma politiska agendor och förbättra förutsättningarna för äldre generationer. Denna delaktighet stärker även deras känsla av samhörighet och värde i den övergripande debatten.

Genom att samla åsikter och röster från seniorer blir SeniorPorten en betydelsefull röst i den bredare debatten. Plattformen kan fungera som en representativ kanal för att förmedla äldres synpunkter till beslutsfattare och andra aktörer i samhället. Genom att samla och presentera data från omröstningar kan SeniorPorten bidra till att öka medvetenheten om äldres behov, önskemål och perspektiv, och därmed förbättra beslutsfattandet på olika nivåer.

Sammanfattningsvis spelar omröstningar på SeniorPorten en central roll i att lyfta fram och göra äldres röster hörda. Genom att erbjuda en plattform för engagemang och debatt kan seniorer inte bara uttrycka sina åsikter, utan också vara en pådrivande kraft för förändring och utveckling inom samhället.

Aktuell första fråga: Är det rätt att en tredjedel av alla pensionärer får kvarskatt?

Är det rätt att en tredjedel av alla pensionärer får kvarskatt?

Det har framkommit att av samtliga 1,2 miljoner individer som har en kvarskatt att betala, utgör pensionärer en andel på nästan en tredjedel, vilket motsvarar över 365 000 personer som är 65 år eller äldre. Denna uppgift framkommer i de senaste uppgifterna från Skatteverket. Den samlade kvarskatten uppgår till nära 24 miljarder svenska kronor och ska betalas av 1,2 miljoner personer. Inom denna grupp av individer över 65 år uppgår kvarskatten till 6,3 miljarder kronor, och majoriteten av dessa individer är mottagare av pension.

En anledning till att pensionärer ofta åläggs kvarskatt är att pensionen kommer från flera olika utbetalare, enligt information från Skatteverket. Enligt reglerna ska huvudutbetalaren dra skatt enligt den gällande skattetabellen, medan övriga utbetalare drar av 30 procent i skatt.
Förändringar har implementerats under detta år som påverkar personer som går i pension vid 65 års ålder. För att dra nytta av det utökade grundavdraget måste individen nu ha fyllt 66 år vid årets början, en förändring från tidigare år.

Vidare planeras det för ytterligare en ändring år 2026 som kommer att påverka de som går i pension. Från och med detta år krävs att individen har fyllt 67 år vid årets början för att kunna dra fördel av det utökade grundavdraget.

Ange ditt svar nedan. Notera att man kan bara rösta en gång på varje fråga.

Logga in för att delta i omröstningen.

Tack för din röst!

  • Ja, får man mycket pengar skall man betala in skatt.
  • Nej, staten borde reglera så att man inte kan bli skyldig skatt.
  • Nej, som pensionär så borde man ha högst 30 % skatt på alla intäkter och inkomster.
  • Vet ej.

Totalt antal röster: 21