Är det någon som lagat något gott med filodeg? Jag gjorde en tacopaj nu, men den blev sådär.
Kan man få några tips?
Skrivet: 9/1, 2018 kl. 16:50 av (Dold profil)
Är det någon som lagat något gott med filodeg? Jag gjorde en tacopaj nu, men den blev sådär.
Kan man få några tips?
Uppdaterad: 9/1, 2018 kl. 16:54
Skrivet: 9/1, 2018 kl. 17:44 av (Dold profil)
Jag har ingen bra erfarenhet av filodeg.
Inte på grund av att pajen inte blev bra. Jag gjorde en västerbottenostpaj. Helt ok. Nej, det tråkiga var att filodengen var frusen och i paketet låg 11 ark. Jag skulle bara ha 5. Men jag fick ju tina upp hela paketet för att ta ut dessa 5 ark. Resten fick jag ju slänga. Den gick inte att återfrysa. Degen kostade mellan 35-40 kronor.
Man måste tänka på att vika in kanterna så att inget sticker ut utanför pajformen. Då bränns det. Jag har sett på TV hur de har hanterat degen där. Kan man använda hela paketet och göra flera pajer så är det ju ok. Men jag tappade lusten. Jag trodde i min enfald att man hade kunnat ta ut fem ark i fruset tillstånd och lagt in resten igen. Nej, degplattorna var ju rullade och hela paketet måste tinas.
Jag gör hellre vanlig pajdeg.
Uppdaterad: 9/1, 2018 kl. 17:45
Skrivet: 9/1, 2018 kl. 18:56 av (Dold profil)
Jag har gjort filodegsknyten av färsk, kyld filodeg. Har för mig att jag hade en röra med fetaost och spenat i som fyllning. Det blir väldigt sprött och gott, bättre än smördeg enligt min mening. Googla (bildgoogla) på Filodeg recept så får du upp en massa förslag.
Skrivet: 9/1, 2018 kl. 20:32 av (Dold profil)
Tofsan, eftersom du har berättat att du nu vill hålla dig till LCHF och därför inte vill använda mjöl, kan jag ge dig ett recept på en Paleo-pajdeg.
3 dl mandelmjöl, ½ dl skalade sesamfrön, 1 msk fiberhusk, 1 tsk havssalt (eller vanligt salt), 40 g kokosolja, 1 ägg.
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandelmjöl och de skalade sesamfröna i en mixer. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel, Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter till det fått lite färg.
Skalet kan du sen fylla "på vanligt sätt" och grädda ytterligare ca 25 minuter.
I Paleo får man ju inte använda mejerivaror, men det är möjligt att du kan byta ut kokosoljan mot ca 50 g smör. Kanske värt ett försök, om du är sugen på paj.
Skrivet: 9/1, 2018 kl. 21:23 av (Dold profil)
Tack för trevliga tips! Ska testa så småningom.
Annons: