Jag undrar om man kan frysa ned vaccumförpackat kött, alltså i rått skick, inte tillagad, där vaccumförpackningen tas bort precis innan nedfrysning? Dessutom att datumet för bäst före inte gått ut.
Skrivet: 26/5, 2020 kl. 15:42 av (Dold profil)
Jag undrar om man kan frysa ned vaccumförpackat kött, alltså i rått skick, inte tillagad, där vaccumförpackningen tas bort precis innan nedfrysning? Dessutom att datumet för bäst före inte gått ut.
Skrivet: 26/5, 2020 kl. 16:05 av (Dold profil)
Svaret är JA. Har du minst -18 grader i frysen kan du förvara nötkött i minst ett år, fläskkött ca 1/2 år eftersom fläskkött är fetare. Är köttet i vacuumförpackningen kryddat eller marinerat före infrysningen förkortas infrysningstiden något och kryddningen blr starkare under tiden i frysen.
Tänk dig att under tiden i frysen "sover" köttet. Det blir varken bättre eller sämre. Vid upptiningen har det samma kvalitet och hållbarhet som när du lade in det. Det är bara det att fett, salt och kryddor påskyndar en härksningsprocess som förkortar hållbarhetstiden.
Extraupplysning: Det som varit fryst blir absolut inte otjänligt om du fryser om det som inte går åt. Det är bara något tillverkarna skriver på sin förpackning för att inte bli beskyllda för att orsaka förgiftning om någon fryser om en vara som stått framme i värme eller besökts av flugor mm.
Uppdaterad: 26/5, 2020 kl. 16:17
Skrivet: 26/5, 2020 kl. 16:27 av (Dold profil)
Tack för ett uttömmande svar. Anledningen till min fråga är ju att både biff och entrecote paketeras i förpackningar innehållande två stycken. Och att då äta entrecote två dagar i rad blir dyrt i längden och även lite enformigt.
Uppdaterad: 26/5, 2020 kl. 17:11
Annons: