Svenskaflaggan_ikon_logo Midsommarstång Kräfta Påskhare Löpsedeln Halloween Alla Helgons dag (stearinljus) Juldekoration Alla hjärtans dag Löpsedel mobil Påsk Mina sidor Svensk fotboll Premium Majblomma Videomöte Videomötet - mobil Julkalendern 2020 Julkalendern 2020 - Surfplatta Julkalendern 2020 - Mobil
Seniorporten

Dagens datum:

Hirams enkla fiskrätt

Skrivet: 4/11, 2017 kl. 12:27 av (Dold profil)

I en kokbok av Hiram som jag hittade på second hand hittade jag följande enkla fiskrätt: 

FISK I OSTROCK

Gnid ett eldfast fat med smör och en ituskuren vitlöksklyfta. Gnid fiskfileer (valfritt slag) med litet salt och fukta med citronsaft. Lägg dom på fatet. över fisken häller man följande sås:

1 msk smör, 2msk mjöl, 4-5 dl mjölk, 2 dl riven ost, salt, peppar, 4-kryddor (finns dom numera?), 1 tsk citronsaft, tomater, gul lök. 

Fräs smör och mjöl, späd med mjölken litet i sänder. Låt osten smälta i den varma såsen. Rör om. Smaksätt med en nypa timjan, en tesked citron, salt, peppar och 4-kryddor. Lägg skivor av tomat på fisken och några lövtunna skivor gul lök. Slå såsen över, gratinera. 

Boken är tryckt 1961 och Hiram hade ju sitt eget litet charmiga sätt att skriva på. Hon utgick väl ifrån att t ex ugnsvärme vid gratinering kan vi själva räkna ut, jag antar att det ska vara kring 225 grader i vanlig ugn. Vad 4-kryddor ska vara vet jag inte men kanske någon i den kunniga SP-kretsen vet? 

Skrivet: 4/11, 2017 kl. 12:41 av (Dold profil)

Efter att ha satt in receptet ovan googlade jag på 4-kryddor och fann att det nog inte finns någon färdig kryddblandning att köpa numera.(?) Men enligt den då på 60-talet framstående kocken Tore Wretman ska 4-kryddblandningen innehålla:

1 del mald muskot, 2 del mald vitpeppar, 1 del mald kryddpeppar, 1 del mald kryddnejlika. 

(Dold profil)

Skrivet: 4/11, 2017 kl. 13:07 av (Dold profil)

Isa, jag har också Hirams kokbok från 1961, Tredje upplagan 18:e-21:a tusendet  står det i den. Mitt ex har en dedikation från min tidigare hyresvärdinna och lyder:"Transporteras, inkörd, med varm hand å N.N. Göteborg d.29. 12. 1969," då vi återsågs efter flera år. Jag har nog inte lagat Fisk i ostrock (sid,57) men däremot många andra härliga recept. Favoriten genom åren har varit Kolasås till kalla kokta päron på sid. 164. Hennes menyförslag har också varit till god hjälp och hennes egna fyndiga teckningar är obeltalbara! Kul att du påminde om denna skatt i kokbokshyllan!

Fyra kryddor köptes i glasburk som andra kryddor, men jag minns inte vad som ingick i blandningen. I Pernilla Tunbergers BFB:s kokbok från 1954 läser jag såhär om "Fyra kryddor tar vi kanske först, eftersom det är en kryddblandning utmärkt till nästan allt - utom kött och allt vad söta rätter heter förstås. Men pröva fyra kryddor till fisk, grönsaker eller gratänger! Blandningen består av 2 delar vitpeppar, 1 del kryddpeppar, 1 del kryddnejlika och 1 del muskot.... Den kan ... göra god nytta i stuvningar av ljust kött, t.ex. höns eller kalv." Så fick vi veta det! Jag har tydligen oanade skatter bland mina kokböcker...

Skrivet: 4/11, 2017 kl. 19:48 av (Dold profil)

Hej Maggie!

Så roligt att läsa om dina erfarenheter av Hirams kokbok fråm 1961! Min upplaga, som sagt inköpt på second hand, har nog vårdats ömt av en för mig okänd person vid namn Ingrid Israelsson som  i slutet av boken för hand skrivit in litet olika extra recept såsom t ex mandeltårta, chokladbiskvitårta. Verkligen häftiga recept och med mycket grädde och socker, det var andra tider då. Hon har också antecknat litet vid recepten i boken, sånt som hon kommit på efter att ha tillagat efter dom.

Fyra kryddor ja, faktiskt ska jag blanda till en sådan burk med dessa kryddor. Hirams bok kan man faktiskt läsa bara för att hon skriver så personligt och underhållande! Hennes teckningar i boken är ju, som sagt, väldigt roliga. Päronreceptet med kolasås, mums, ska jag nog testa vid tillfälle. cheeky

(Dold profil)

Skrivet: 4/11, 2017 kl. 20:54 av (Dold profil)

Isa!

Ja den där kolasåsen är jättegod och håller sig hur länge som helst. Kan värmas i mikron vid behov. Jag brukar ta rejält med ingefära, 1½- 2 matskedar, vilket ger lite sting och gör den mindre sötsliskig. Säg vad du tycker, när du har prövat den!

I kväll har jag bakat kladdkaka till gäster i morgon, också en klassiker, som skall avnjutas med vispgrädde med lite rivet apelsinskal i. Jag blev så gottsugen...cheekyblush

Skrivet: 5/11, 2017 kl. 12:46 av (Dold profil)

Maggie skrev:

Isa!

Ja den där kolasåsen är jättegod och håller sig hur länge som helst. Kan värmas i mikron vid behov. Jag brukar ta rejält med ingefära, 1½- 2 matskedar, vilket ger lite sting och gör den mindre sötsliskig. Säg vad du tycker, när du har prövat den!

I kväll har jag bakat kladdkaka till gäster i morgon, också en klassiker, som skall avnjutas med vispgrädde med lite rivet apelsinskal i. Jag blev så gottsugen...cheekyblush

Tack Maggie för tipset om päronefterrätten, jag slog upp receptet i boken och såg att jag har allt hemma utom sirap. Jag tycker mycket om ingefära och jag kan tänka mig att det behövs litet sting till en så söt efterrätt. Kan bli kul att testa nästa vecka när vi har gäster! Återkommer med besked när jag testat.

I ö så har jag bläddrat litet mer i Hiram-boken och på sidan 49 finns ett recept på Romäpple som låter som det enklaste  möjliga att laga till. Om man tål rom och det inte är barn som ska äta denna efterrätt. Förstås. Men kul recept..smiley                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Skrivet: 7/11, 2017 kl. 19:47 av (Dold profil)

Maggie skrev:

Isa!

Ja den där kolasåsen är jättegod och håller sig hur länge som helst. Kan värmas i mikron vid behov. Jag brukar ta rejält med ingefära, 1½- 2 matskedar, vilket ger lite sting och gör den mindre sötsliskig. Säg vad du tycker, när du har prövat den!

I kväll har jag bakat kladdkaka till gäster i morgon, också en klassiker, som skall avnjutas med vispgrädde med lite rivet apelsinskal i. Jag blev så gottsugen...cheekyblush

Hej Maggie! Nu har jag testat kolasåsen, varm till kalla kokta päron. Jättegott tyckte alla, jag tog 1,5 tsk ingefära. Det blev sås över och den tänkte jag testa till vaniljglass. ( Säkert godare än färdig kola/chokladsås på flaska.)  En riktig kaloribomb detta Hiram-recept men i mörka november kan man behöva något sånt ibland. Tack för tipset! smiley

Skrivet: 7/11, 2017 kl. 22:16 av (Dold profil)

Hittade nyss Hirams vänners kokbok från 1985 och där kan man skratta sig igenom hela bokens teckningar!

Får kolla recepten en annan dag. - Så roliga namn på rätterna!laugh

(Dold profil)

Skrivet: 7/11, 2017 kl. 23:03 av (Dold profil)

Isa skrev:

... jag tog 1,5 tsk ingefära. Det blev sås över och den tänkte jag testa till vaniljglass. ( Säkert godare än färdig kola/chokladsås på flaska.)  smiley

Isa, då var du försiktig. Jag tror jag brukade ta rejält, minst 1 msk, kanske 2 med ingefära, men det är ju smaksak. Till glass är den också jättegod. cheeky  Det var kul att du prövade och att det blev uppskattat!

Visst är teckningarna roliga, hedvig!! laugh

Skrivet: 7/11, 2017 kl. 23:29 av (Dold profil)

hedvig skrev:

Hittade nyss Hirams vänners kokbok från 1985 och där kan man skratta sig igenom hela bokens teckningar!

Får kolla recepten en annan dag. - Så roliga namn på rätterna!laugh

Jo men visst är Hirams böcker roliga att bläddra i bara för teckningarna! Hiram var nog en rolig dam med mycket humor!smiley

Skrivet: 7/11, 2017 kl. 23:34 av (Dold profil)

Maggie skrev:

Isa, då var du försiktig. Jag tror jag brukade ta rejält, minst 1 msk, kanske 2 med ingefära, men det är ju smaksak. Till glass är den också jättegod. cheeky  Det var kul att du prövade och att det blev uppskattat!

Visst är teckningarna roliga, hedvig!! laugh

Men Maggie, jag tyckte ändå att det blev litet "tjong" i smaken. Men visst ska jag testa att öka ingefäran nästa gång. Den här kolasåsen är beroendeframkallande, jag har två gånger i kväll varit till kylskåpet och nallat lite ur flaskan med det som blev över. Så nästan syndigt gott!devil

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons:

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga