I ICAs annonsblad finns ett överflöd av kycklingbröst, kycklingfärs, hel kyckling och tom kycklinpannbiff.
Jag undrar om alla dessa kycklingar är födda i Sverige eller om de bara är packade här.
Det är så lurigt med maten nuförtiden.
Skrivet: 8/11, 2021 kl. 16:37 av (Dold profil)
I ICAs annonsblad finns ett överflöd av kycklingbröst, kycklingfärs, hel kyckling och tom kycklinpannbiff.
Jag undrar om alla dessa kycklingar är födda i Sverige eller om de bara är packade här.
Det är så lurigt med maten nuförtiden.
Skrivet: 8/11, 2021 kl. 18:36 av (Dold profil)
Ingen vet hur snabbt en kyckling kan växa. På ca 30 dagar ökar en liten dunboll till en vikt på 2 kg. Man proppar den full med majs och soja som odlas på nedhuggen regnskogsmark på andra sidan jordklotet. Väldigt många kycklingar trängs på varje kvadretmeter. På varje kvadratmeter kan man göda fram ca 12 omgångar per år. Många kycklingar blir det!
Svaret på din fråga är. Står det på förpackningen att de är uppfödda i Sverige, så är de nog det. Processad mat, färs o.d. lyder under ett annat regelverk.
Nu lever de här stackarna bara ca 1 månad, men de får aldrig se dagsljus och aldrig sniffa frisk luft.
Skrivet: 8/11, 2021 kl. 18:58 av (Dold profil)
Men deras mat är då inte svensk.
Hur mycket gift finns då i det de äter?
Skrivet: 8/11, 2021 kl. 19:31 av (Dold profil)
Minst 20 procent importerad soja från vanligtvis Sydamerika. Förhoppningsvis finns någon sorts bestämmelser för vad djurfodret får innehålla.
Uppdaterad: 8/11, 2021 kl. 20:04
Skrivet: 8/11, 2021 kl. 21:43 av (Dold profil)
Jag känner mig ganska säker på att jag inte får i mig alltför mycket onyttigheter, när jag köper (och äter) kyckling från kända svenska leverantörer.
För många år sedan tog jag då och då tåget över Öresundsbron för att förse mig med alkoholhaltiga drycker till betydligt lägre priser än vad Systembolaget kunde tillhandahålla. Vid Tårnby Torv (stationen efter Kastrup) fanns en llivsmedelsaffär (Brugsen ungefär som Coop hos oss), och när jag ändå var där, gick jag en liten runda i butiken för att se om det fanns något mera prisvärt.
Man hade bl.a. kycklingfilé. Det fanns i två olika tråg, varav kilopriset var 10 kr lägre i det ena tråget än i det andra. Nyfiken som man är, fick jag ju kolla... Dom dyrare var "garanterat salmonellafria"... Hmmm... Det var ju i ofs betryggande, men.... dom hade naturligtvis fått en rejäl dos antibiotika för att slippa bli sjuka...
Jag åkte hem utan kycklingfilé.
Skrivet: 8/11, 2021 kl. 21:59 av (Dold profil)
Jag äter kyckling varannan vecka, köper svenskt. Jag har aldrig haft några problem av det. Jag gillar lårkycklingfilé som jag först bryner och sedan låter stå inne i ugnen i cirka en timme i 175 grader. På förpackningen står det att det räcker med tjugo minuter men det har jag märkt att det inte räcker.
Skrivet: 9/11, 2021 kl. 11:02 av (Dold profil)
Jag äter också gärna kyckling. Den här veckan bra pris på hel gårdskyckling, som ska få hamna i min lergryta. Gott och bekvämt.
Skrivet: 9/11, 2021 kl. 12:00 av (Dold profil)
Ingen dör av kyckling - utom kycklingen. Det som stör mig är att jag inte får någon logik i pratet om att vi inte skall äta fyrfotadjur utan äta kyckling. Det är så mycket osunt i kycklinguppfödningen som man aldrig talar om. Troligen därför att hela världen nu går ihop om att vi inte skall äta rött kött. Och ingen i hela världen kan påstå att det anemiska kycklingköttet har minsta anstrykning av rött. Tänk på vilket rabalder det var när man bestämde sig för att kalvkött som var nästan lika ljust som kycklingkött förbjöds därför att uppfödningen ansågs oetisk. Men kalvar är större och måste kunna stå på sina ben, vilket inte en kyckling behöver eftersom den kan luta sig mot någon annan bensvag granne i buren med 17 kycklingar per kvadratmeter. Utländska kycklingar har det ännu trängre.
Just nu är jag inne i en period då jag ifrågasätter snabbodlad kyckling.
Skrivet: 12/11, 2021 kl. 12:53 av (Dold profil)
Jag minns filmen av Hans Alfredsson. Den var hemsk att se på. Vår kultur bygger på bortträngning.
Skrivet: 16/11, 2021 kl. 16:24 av (Dold profil)
(Öppnade tråden "Rött ljus för svensk kyckling". Men flyttar hit. Som sigrid helt rätt påpekade, att vi redan har en tråd om svensk kyckling där snabbt kontra långsamt växande kycklingar tas upp)
Nu är det bäst att kolla märkningen när jag köper svensk kyckling! WWF kom idag med denna nyhet i ett pressmeddelande.
Svensk kyckling får rött ljus i WWFs Köttguide 2021. Den KRAV-märkta är den enda kycklingen som får grönt ljus.
Det är bara en mycket liten andel totalt av allt kött på den svenska marknaden som får grönt i trafikljusbedömningen. Men naturbetesköttet får det och WWF ser stora möjligheter att öka den produktionen.
Djurvälfärdskriteriet för kyckling innefattar nu krav på att producenterna använder raser som växer mer långsamt, eftersom de snabbväxande ofta får ont och svårt att gå.
Rött = Varning
Det finns risk för mycket hög påverkan på planeten – undvik eller ställ högre krav på varor i denna kategori.
Några exempel: Svensk kyckling, sydamerikanskt nötkött, halloumi.
https://www.wwf.se/pressmeddelande/wwfs-kottguide-rott-ljus-for-svensk-kyckling-4116966/
Jag var nyss på ICA Kvantum. Inte en enda KRAV-märkt kyckling hittade jag.
Uppdaterad: 16/11, 2021 kl. 16:34
Skrivet: 16/11, 2021 kl. 21:24 av (Dold profil)
Jag skäms, men njuter, när jag i min lantliga affär, som inte ingår i någon kedja men som är den enda affären på två mils håll, köper tysk kyckling. Den är säkert också oetiskt uppfödd, men den är av gammal hederlig storlek, har friskt färgat kött och har riktig kycklingsmak. Den är litet fetare och det blir en härlig buljong vid tillagningen.
I likhet med andra små affärer på landsbygden måste de anpassa sitt sortiment efter omständigheterna. Då blir det mycket man inte är van vid.
Skrivet: 18/1, 2022 kl. 14:18 av (Dold profil)
Här är ingen brist på kyckling. Hela huset stinker av kyckling. Kyckling kokt i mikrovågsugn utan någon som helst kryddning. Godis, godis för somliga. - Min hund hade pillat i sig något och blev ordentligt dålig i magen och åt inte på flera dagar. Nu är dieten kokt kyckling och kokt ris. Morgon middag kväll i små portioner. När magsystemet är i ordning skall jag sakta blanda ut kycklingen med vanlig hundmat, men såg den hund som vill ha vanlig trist hundmat om det går att få kyckling.
Annons: