Kärnkraft och elproduktion

(Dold profil)

Skrivet: 24/9, 2022 kl. 16:14 av (Dold profil)

  • Olkikuoto, Finland

Några uppgifter om elproduktionen och kärnkraftens förutsättningar att vara en lösning på vårt elbehov.

Den totala kostnaden för en KWh el från kärnkraft var nästan 4 gånger så hög som från vindkraft, redan 2011. Även om kärnreaktorerna har en jämnare produktion än vindkraft, kan den stora skillnaden i pris inte kompensera för detta. Kärnkrafts­reaktorerna kräver också långa servicestopp varje år.

Enligt NDCs (Nationally Determined Contributions) utredning, är det sannolikt att kärnkraft mera permanent endast kommer att finnas på nischmarknader i en handfull länder, om inte några stora förändringar sker.

Japan har gjort enorma förluster på kärnkraften, genom olyckan i Fukushima. De har nu 6 reaktorer mot 54 före olyckan och deras nya miljöminister Shinjiro Koizumi vill skrota även dem.

Finlands nya stora kärnkraftverk Olkiluoto skall tas i drift i januari. Det har tagit 16 år att färdigställa kraftverket och har kostat 87 miljarder kronor, mot beräknade 33 miljarder. Ett kärnkraftverk är ett komplicerat bygge med alla säkerhetskrav och man har därför svårt att förbestämma tid och kostnad. Till dessa kostnader kommer förstås den dyrbara rivningen av reaktorerna och slutförvaringen av avfallet, förutom driftkostnader.

Man talar nu mycket om mindre reaktorer, som kallas SMR (Små modulära reaktorer) på ca 300 megawatt. Förespråkarna anser att de blir lättare att bygga på ett mera rationellt sätt. De är fortfarande stora producenter, då de har en effekt på ca en tredjedel av de stora reaktorerna. Sveriges största vattenkraftverk är på nästan 600 MW, uppdelat på 5 turbiner. Ett kraftverk med två SMR-reaktorer kommer alltså upp till samma effekt. Dagens reaktorer har väl byggts med stor effekt, för att kunna producera el till acceptabelt pris. Att bygga mindre reaktorer till samma pris per KW, måste bli svårt och kräva mycket utveckling. Man får räkna med lång utvecklingstid, med bl. a försöksreaktorer.

Man räknar med att Sverige behöver ca 4000 vindkraftverk, för att klara elproduktionen. Detta sägs innebära att 1 procent av ytan behövs för detta. Lilla Danmark har redan 6000 verk. Vi kommer nog att bli tillvanda till detta, som till mycket annat. De största parkerna blir förstås till havs. Tillsammans med olika projekt för att lagra el, kommer detta att klara vårt elbehov. En ganska stor utbyggnad av vattenkraft pågår också. Det är många små kraftverk som rustas upp och byggs ut.

Ge gärna er syn på detta och någon som har en mera positiv syn på kärnkraft kanske vill ge kompletterande uppgifter.

Uppdaterad: 24/9, 2022 kl. 18:05

(Dold profil)

Skrivet: 24/9, 2022 kl. 18:00 av (Dold profil)

Intressant läsning för mig, som inte så bevandrad i alla siffror och tyvärr, jag har inte heller en mer positiv syn på kärnkraft. 

Läste att vid slutet av 2021 fanns det totalt 4 754 vindkraftverk i Sverige.

Danmark är Europas och världens ledande land inom vindkraft. I Danmark fanns 2019 drygt 6 000 vindkraftverk trots att Danmark till ytan inte är större än Jämtland. Danmark satsar stort på havsbaserad vindkraft.  
Synd att i Sveriges kommuner finns ett politiskt och folkets motstånd mot vindkraft. Folkomröstning i Söderhamn -ett rungande nej.

Varken Danmark, Norge, Island, Grönland eller Färöarna har några kärnkraftverk.

Uppdaterad: 25/9, 2022 kl. 09:58

(Dold profil)

Skrivet: 25/9, 2022 kl. 09:54 av (Dold profil)

DN idag flera sidor om kärnkraften -Energikrisens lösning eller en riskfylld satsning. 

Högerblocket står enat. Men vad är ens möjligt? När kan nya reaktorer komma på plats? Och vad kommer kalaset kosta? Forskarna och andra experter är djupt oeniga. (Inte lätt för politiker att fatta beslut då)

Hur skulle Danmark reagera denna gången, om nya kärnkraftverk byggs i Skåne?

Renovera gamla?  ”Vi kör inte Volvo amazon längre. Ett kärnkraftverk blir omodernt efter en tid. Hade vi inte stoppat våra anläggningar hade vi fått modernisera hela tiden, utan att någonsin komma ifatt den nya tekniken” säger Jens Rönnow som håller på med nedmontering av Barsebäck. Det var han som tryckte på den röda knappen den första gången som en stor kommersiell kärnkraftsreaktor i Sverige stängdes av 1999.

Länge fanns planer på en helt ny stadsdel på tomten där det nedlagda kärnkraftverket står. Kommunpolitikerna drömde om att skapa en modern kustnära stadsdel med namnet ”Barse­bäcks sjöstad”. Men det fanns ingenstans att förvara de nedmonterade komponenterna från kärnkraftverket i Barsebäck. 
Lösningen blev två mellanlager på tomten. I anslutning till verkets hamn, förvaras nu stora mängder högaktivt och lågaktivt avfall. En gigantisk soptipp. Och först mellan åren 2030 och 2035 kan rivningen av de två industritornen påbörjas.

(Dold profil)

Skrivet: 25/9, 2022 kl. 11:29 av (Dold profil)

Jag kan alldeles för lite i den här frågan för att jag egentligen ska yttra mig alls, men... Spontant känns det som att vi behöver alternativ till sol- och vindkraft, när nu naturen och klimatet håller på att tippa över ända. Och då känns det som att flera mindre reaktorer skulle vara att föredra framför en stor, dels för att "inte lägga alla äggen i en korg" och därigenom minska sårbarheten, dels skulle planerat och behövligt underhåll kunna rotera mellan dessa för att slippa total nedstängning i flera månader som nu vid Ringhals.

Frågan OM vi ska ha kärnkraft över huvud taget  är jag inte beredd att ta ställning till -  inte ens "experterna" är eniga. Ditt inlägg ovan, dhappy, var väldigt intressant läsning. Tack för det!

Uppdaterad: 25/9, 2022 kl. 11:30

(Dold profil)

Skrivet: 1/11, 2022 kl. 11:23 av (Dold profil)

Eftersom Danmark klarar sig utan kärnkraft och kärnkraftverket i Finland kostat mer än man beräknat och ännu inte är i drift, tycker jag, att det vore klokt att inte bygga mer kärnkraft. Vi har ju rätt gott om vattenkraft också. Man borde inte byggt några från början i Sverige innan man visste hur slutförvaret skulle ske. De som finns nu borde man "avveckla med förnuft", som en gång i tiden var resultatet av folkomröstningen - om jag minns rätt.

Uppdaterad: 1/11, 2022 kl. 13:43

(Dold profil)

Skrivet: 1/11, 2022 kl. 15:01 av (Dold profil)

  • Agenda i söndags
  • Nöjd EB

Det våras för kärnkraften. Brett leende Ebba Busch i Agenda när Bolaget Uniper vill bygga ett nytt kärnkraftverk i Barsebäck. 

Det  beskedet välkomnas av den nya regeringen, enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Beskedet kan komma att röra upp känslor, framför allt på andra sidan sundet där det danska kärnkraftsmotståndet är stort. 
– Vi kommer självklart ha en dialog med Danmark, men Sverige behöver ju fatta sina beslut, säger Ebba Busch i SVT:s Agenda. 

Med andra ord -hon struntar i vad danskarna tycker. Hon t.o.m. påstod att det finns danskar som välkomnar kärnkraft i denna region. 

Att det behövs en lagändring är heller inget hinder.

Ebba Busch försöker släta över hennes motstånd mot vindkraft i valrörelsen. Det visar sig senare på vilket sätt regeringen underlättar utbyggnaden av vindkraften. Hon lovar iaf påskynda processen för alla kraftslag.

Skrivet: 1/11, 2022 kl. 17:35 av (Dold profil)

Tyvärr har vi kommit dithän att vi kanske måste välja på pest eller kolera. 

Uppdaterad: 1/11, 2022 kl. 17:36

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons: