Storstadens centerpartist

Skrivet: 10/10, 2017 kl. 15:05 av (Dold profil)

  • Norra djurgårdsstaden
  • Norra djurgårdsstaden
  • Hammarby sjöstad
  • Hammarby sjöstad

Jag åker bussen genom Norra djurgårdsstaden, det är ett nybyggt område i Stockholm, tidigare ett industriområde. På bussen stiger en ung kvinna med barnvagn in, hon har en ny tjusig fjällrävenjacka på sig av ofodrad modell, hon är enkel på något vis, men framgångsrik ekonomisk, har en akademiskt utbildning. Då slår det mig, det här den nya centerpartisten. 

Miljöpartisten däremot slår sig nog ned i Hammarby Sjöstad på den södra delen av Stockholm. De har nog många drag gemensamma, fast centerpartisten är mer marknadsliberal. Liksom områdena också är lika till sin karaktär. 

Men i båda dessa områden är moderaterna överlägset störst. Det krävs ju höga inkomster för att bo i båda dessa områden. I Hammarby sjöstad har Mp 13%, Socialdemokraterna har 14% och Moderaterna har 37%. Norra djurgårdsstaden är ett för nybyggt område för att hitta data på hitta.se.

Uppdaterad: 10/10, 2017 kl. 18:38

Skrivet: 10/10, 2017 kl. 16:48 av (Dold profil)

Ja det var för länge sedan som miljöpartiet hade sina starkaste fästen på landsbygden. De ursprungliga renläriga miljöpartisterna har nog lämnat partiet idag. Googlade för skojs skull på var riksdagspartierna hade sina starkaste fästen vid valet 2014. Det är i storstäderna som miljöpartiet är starkast med utbildning över genomsnittet. De är störst i Lund, förmodligen är det studenterna där som driver upp snittet. I många av skånes kommuner har ju annars SD sina starka fästen. Förmodligen bor många av miljöpartisterna i Hammarrby Sjöstad som du säger: Dyrt att köpa bostad där men är man akademiker tjänar man förmodligen bra.

Centerpartiet har sina starkaste fästen i några landsortskommuner. Störst är de i Robertsfors, jag tror Maud Olofsson bor någonstans i närheten. Stureplanscentern bildades tydligen för att marknadsföra centern som ett liberalt storstadsparti. Väljarna på landet minskar förstås så någonting måste de göra. De nya centerpartisterna kan nog bo i Norra djurgårdsstaden eller kanske runt Stureplan om man begränsar sig till Stockholmsområdet.

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons: