Svenskaflaggan_ikon_logo Midsommarstång Kräfta Påskhare Löpsedeln Halloween Alla Helgons dag (stearinljus) Juldekoration Alla hjärtans dag Löpsedel mobil Påsk Mina sidor Svensk fotboll Premium Majblomma Videomöte Videomötet - mobil Julkalendern 2020 Julkalendern 2020 - Surfplatta Julkalendern 2020 - Mobil
Seniorporten

Dagens datum:

Vad gör man med sina böcker

Skrivet: 11/3, 2020 kl. 21:17 av (Dold profil)

Jag har ganska mycket böcker och som betytt mycket för mig. Men de orsakar mig viss huvudbry och då menar jag inte innehållet, utan snarare vad skall det bli av mina böcker när jag går upp i rök? Min dotter läser inte så mycket böcker inte mina syskonbarn heller. Men jag vill inte att böckerna kastas eller eldas upp. Det vore synd.  

Har ni funderat över denna fråga och vad tänker ni? 

Uppdaterad: 11/3, 2020 kl. 22:02

(Dold profil)

Skrivet: 11/3, 2020 kl. 22:15 av (Dold profil)

Oj,Oj, de kommer att gå upp i rök de också. Det finns ingen som vill ha böcker.  Sara Danius skrev om detta dilemma i ett kapitel i sin bok "Husmoderns död" Hennes pappa hade ett stort bibliotek och många förstaupplagor. Ett antikvariat tog några få. Auktionsverket ville inte ha.Second Handaffärer vill inte ha. Välgörenhetsorganisationer vill inte ha. De duger inte heller som studielitteratur.  Sjukhus och fängelser vill inte ha. Ungdomarna läser på skärm.  Uppslagsverk är förlegade. 

Det är bara att inse att böckerna har man haft glädje av själv och  man får nöja sig med det. 

Jag har inte bara funderat på det utan burit iväg tusentals högst läsvärda böcker till återvinningen. Häftade böcker kan man lägga som papper. Inbundna böcker har varje kommun egna regler för. 

Många av de böcker jag har är vad man kan kalla "god litteratur" med högt litterärt värde. Men vem läser sådana i dag. Det där med allmänbildning är helt borta.  Jag har fortfarande mer än 50 hyllmeter böcker och inte en enda av dem är skräp. Jag har jag åtskilliga meter böcker som är kännetecknande för sin tid och de är mer kulturhistoria än litteratur.  De böckerna ser jag som mest värdefulla för de berättar i romanform hur det var och hur man levde. Fast jag ägnar nog åtskilliga timmar om året till att gå längs bokhyllorna, plocka fram en eller och läsa om eller bara läsa på ryggarna och då kommer jag ihåg  författarna och vad böckerna handlade om 

Som "Gert" sade i ett husprogram nyligen. Dagens familjer har inga bokhyllor. 

Man får ha dem som isolering längs ytterväggarna.

(Dold profil)

Skrivet: 11/3, 2020 kl. 22:17 av (Dold profil)

OM jag har gjort! Jag har samma dilemma som du. Ett barn, av mina tre läser, mycket och han har tagit hand om många böcker - en och annan som jag saknar ibland, men resten! Vad ska man göra med dem? Antikvariat är bara intresserad av läroböcker, som används nu eller möjligen första-upplaga av stora författare, som Strindberg t.ex. Det vet jag för jag har frågat. Så är det åtminstone här. Man kan ge bort en hel del till Röda Korset och Stads-misionen här tar också emot böcker. En del böcker, som jag nästan glömt bort att jag har, har jag tagit med mig dit. Men löjligt nog har jag svårt att inte behålla dem jag tyckt mycket om. Jag giller  helt enkelt att de finns där. Men jag ska nog mera medvetet rensa ut och ta med mig en kasse då och då till RK eller Stadsmisionen. Då kan de i alla fall komma till glädje för någon annan.

Skrivet: 12/3, 2020 kl. 00:14 av (Dold profil)

Oj - det har gått så fort med den avtagande läsningen! Tiden finns inte längre för de mitt i livet och de unga och växande sitter vid datorn och med mobilen. Man lyssnar till böckerna och musiken finns också i lurarna ju. Gissa om man kommer att sakna böckernas värld då elnäten fallerar eller börsraset gör människor fattiga! Nä - jag fantiserar, men man kan undra vart alla fina klassiker kommer att ta vägen. Biblioteken kanske inte räcker till... och auktioner kanske inte kan erbjuda det som efterfrågas om allt hamnar på tippen. Nu skrivs det ju mest deckare där mördandet och fasan får plats. Science fiction och skräckis - inga fina skildringar av barndomar eller livserfarenheter.... hmm..... i kontemplativ bokform.

(Dold profil)

Skrivet: 12/3, 2020 kl. 09:16 av (Dold profil)

Jag gillar böcker, men det är lite jobbigt att läsa för mycket för ögonens skull.
Mina bokhyllor är minnen och värdefulla för mig och jag har svårt att kasta böcker. Det är böcker från min ungdom, dikter bl, a, böcker från olika länder jag besökt, böcker om växter och trädgård och en massa kokböcker. 
Mammas bokhylla finns kvar med Saljes alla böcker, Kardemummas kåserier, Svenska gods och gårdar, tre delar över Västergötland. Jag tyckte om att läsa om de olika gårdarna, vilka som bodde där och hur många barn de hade. Några gästböcker från föräldrarnas kalas och andra besökare, sen har jag kartböcker, som är kul att läsa i och resa i fantasin.

Ja, det finns massor med böcker i mitt hus och det känns svårt om jag skulle göra mig av med dem. 
Dessutom köper jag böcker på återbruket, Lions loppis i nästa kvarter. Just nu läser jag Nora Roberts, "Vid avgrundens rand" Den är så spännande och bra skriven och lite av en deckare.

smiley

Skrivet: 12/3, 2020 kl. 10:38 av (Dold profil)

När den öppna planlösningen infördes med kök och vardagsrum i ett så försvann också platsen för den tidigare obligatoriska bokhyllan. Nu upptar platt-tv:n den lilla väggyta som finns. Det visar hur sammanlänkat allt är. 

Skrivet: 12/3, 2020 kl. 11:05 av (Dold profil)

Jag har gett massor av böcker både till second hand och antikvariat. Jag får inget för dem men de är välskötta och kan absolut läsas igen av någon annan. 

Numera köper jag bara pocket och alla är skrivna av kända författare så de har ett visst andrahandsvärde. 

Jag har bara en liten bokhylla numera. Sparat en del lexikon och annat från arbetslivet. 

Skrivet: 13/3, 2020 kl. 05:06 av (Dold profil)

När jag flyttade från Sthlm till Malmö, fick hyllmeter av böcker stryka med. Efter fem år härnere saknar jag vissa av dem, men har insett att allt är förgängligt. Tänker alltid på att jag inte vill lämna så mycket efter mig när jag dör. Vill förskona dem som ska ta hand om mina rester då. När mina föräldrar dog, var det många böcker som eldades upp(hade nog läst de flesta). Några få sparade har jag kvar, hoppas döttrarna uppskattar dem, 

Jag som du IAnita köper bara pocket numera. Hanterbart. Kan lämnas på bussen/tåget/flyget/fiket/parkbänken eller ges till nån man tycker om. 

Skrivet: 10/4, 2020 kl. 22:56 av (Dold profil)

När vi sålde huset och flyttade till en mycket mindre lägenhet kunde vi inte ta alla böcker med oss. Var jättebekymrad, skickade några till återvinning, några till idrottsförening. Ingen ville egentligen inte ta emot. Till slut lämnade vi massa "bra och ha saker" till Erikshjälpen i Kristianstad. Råkade se att dom hade ett rum som bibliotek. Frågade om dom tog emot böcker och visst ville dom. Lämnade många lådor fyllda med alla sorters böcker. Tog med mig till lägenhet bara några böcker som jag absolut ville ha kvar. Såg på Erikshjälps "bibliotet" några som vistades där och verkade vara intresserade av böcker, kanske köpte eller bara kollade läget. Det kändes bra lämna böckerna där.

Uppdaterad: 11/4, 2020 kl. 08:54

(Dold profil)

Skrivet: 12/4, 2020 kl. 14:59 av (Dold profil)

Jag har alltid läst mycket och har gott om böcker. Men att slänga, t.o.m bränna känns rent av "hädiskt". Jag har funderat på sjukhuset, äldreboende t.ex. På sjukhuset finns väl mest gamla sönderlästa veckotidningar? Det kostar ju inget att fråga...

F.n. är många böcker i kartonger i källarförrådet efter jobb i lägenheten förut så det blir lite knepigt men jag får se hur det kan bli.

(Dold profil)

Skrivet: 12/4, 2020 kl. 21:36 av (Dold profil)

Bra idé!

Skrivet: 2/6, 2020 kl. 12:46 av (Dold profil)

Hur länge till kan man rättfärdiga bok- och tidningsproduktion. Tänk på alla träd som går åt, dessa träd som är viktiga för vår överlevnad. Säkerligen kan digitala läsplattformar göras ännu mer läsvänliga. Jag har ingen läsplatta utan jag läser på min dator, det som är bra är att stilen kan göras stor men nackdelen är att det är för mycket ljus från skärmen. 

Coronatiden visar också att biblioteken borde digitalisera alla sina böcker och låna ut som e-media. Vem vill hålla i en bok nu som så många har hållit i och blir man ens insläppt på bibliotek nu. Man kan i alla fall inte reservera böcker.

Uppdaterad: 2/6, 2020 kl. 14:14

Skrivet: 2/6, 2020 kl. 18:13 av (Dold profil)

I min bokhylla trängs allt från Agatha Christie till en bibel från 1600-talet. Läser gärna om en del av böckerna, lite intressant att läsa om böcker från t ex 50-talet och läsa om hur t ex värderingar förändrats.

Skrivet: 2/6, 2020 kl. 19:29 av (Dold profil)

Jag kommer aldrig att läsa en enda bok i dator eller platta. 

Inte heller lånar jag på bibliotek.  Gamla böcker luktar illa för mig. 

Köper endast pocket numera. I affär eller från Bokus. 

Lämnar på antikvariat eller second hand då och då. 

(Dold profil)

Skrivet: 2/6, 2020 kl. 19:39 av (Dold profil)

Pelargon skrev:

När jag flyttade från Sthlm till Malmö, fick hyllmeter av böcker stryka med. Efter fem år härnere saknar jag vissa av dem, men har insett att allt är förgängligt. Tänker alltid på att jag inte vill lämna så mycket efter mig när jag dör. Vill förskona dem som ska ta hand om mina rester då. När mina föräldrar dog, var det många böcker som eldades upp(hade nog läst de flesta). Några få sparade har jag kvar, hoppas döttrarna uppskattar dem, 

Jag som du IAnita köper bara pocket numera. Hanterbart. Kan lämnas på bussen/tåget/flyget/fiket/parkbänken eller ges till nån man tycker om. 


Jag hade Mary Anderssons "Maria från Borstahusen"om du vill ha den.Den handlar ju om Sorgenfri där du bor och så har ju "din" lekplats döpts efter henne.

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons:

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga