Väljer vi det vi blir

Skrivet: 6/2, 2018 kl. 12:03 av (Dold profil)

Jag funderar lite på hur mycket av det jag blivit beror på egna val, eller beror det på jag att fötts med en kärna, likt ett ekollon som blir till en ek. Och hur mycket av miljön har format mig och går det att frigöra sig från miljön. 

Vad tänker ni om dessa frågor och vilka erfarenheter har ni kring detta?

(Dold profil)

Skrivet: 6/2, 2018 kl. 13:24 av (Dold profil)

Ja, det finns mycket att tänka kring detta. Min pappa valde yrke åt mig och det gick ju bra att jobba i sjukvården. Men egentligen ville jag skriva, måla, spela teater, göra saker med händerna.
Jag var väl inte stark då att gå min egen väg. Uppfostrad till att vara snäll och lydig. Någon som känner igen sig?

Nu är det annorlunda, ensam efter två män, eget hus, hyfsad ekonomi och skapligt frisk så gör jag vad jag vill, med  ändå påverkas jag av vad andra säger. Knepigt det här.

Skrivet: 6/2, 2018 kl. 16:02 av (Dold profil)

Jag känner absolut igen mig i  det Tofsan skriver. Min far bestämde allt och jag blev riktigt mesig och självförnekande.

Men allt vände och jag blev en riktig rebell först i tanken och sedan i handling. Det kunde ha gått riktigt riktigt snett men någonstans inuti fanns ändå en kompass som efter krokiga omvägar ändå fann rätta vägen till slut. Men jag är inte färdig än, det finns utmaningar kvar!

(Dold profil)

Skrivet: 6/2, 2018 kl. 16:14 av (Dold profil)

Här är en till som känner igen sig! Jag har alltid haft lätt för att skriva och har dessutom fått ett hyfsat sinne för främmande språk, så jag ville bli journalist med sikte på att bli utrikeskorrespondent. Men mina föräldrar "valde" i stället ekonomi för mig - det har ju din syster gjort, och titta vad bra det har gått för henne! Journalist är inget yrke för en kvinna! Sen "bara" gifter du dig och skaffar barn, och då är det onödigt att ha lagt en massa tid på utbildning!

Så det blev ekonomi och bank och finans för mig. "Uppfostrad till att vara snäll och lydig", som Tofsan skriver.

Jag klagar inte heller över hur mitt liv blev, men ibland undrar jag hur det hade blivit om jag... Men - jag hade kanske blivit sprängd i luften av en bilbomb i Kabul eller blivit våldtagen och mördad på en u-båt i Köge-bukten.

(Dold profil)

Skrivet: 6/2, 2018 kl. 17:20 av (Dold profil)

Här är en som inte känner igen sig! Min far krävde att jag skulle sluta gymnasiet för vi hade inte råd. Så skulle jag väl i alla fall gifta mig och stanna hemma.Jag vägrade. Genom stipendier från olika fonder och knäckebröd och te till middag i hyresrummet tog jag studenten och han grät faktiskt av glädje på min studentdag. Sedan dog han några veckor efteråt så han fick inte uppleva att jag tog akademisk examen och fortsatte vara yrkesverksam med avbrott för några månader då jag var hemma med barn. Gift är jag inte än i dag. Men envis är jag fortfarande.

När jag skulle börja gymnasiet hade jag faktiskt chansen att gå som "fattigelev" på Sigtuna läroverk- med kungen- men jag kände att jag platsade inte där. Fegade ur tyvärr. Jag hade ju inte varit utanför Norrbottens gränser någonsin. 

Skrivet: 6/2, 2018 kl. 23:50 av (Dold profil)

Du har ju fått med dig en specifik genuppsättning och det betyder ett arv som påverkar en viktig del av din levnad. Din omgivning under uppväxten och familjens villkor bestämmer ytterligare en hel del. Du har också fått en intuition som i mycket säger dig hur du ska se på saker o ting omkring dig och när du är mogen gör du antingen uppror eller "går med". Du kan utsättas för mycket men det är en gåta för de flesta av oss. 

Min erfarenhet säger mig att vi lever flera liv och att du själv varit med och utformat villkoren för det liv du lever. 

(Dold profil)

Skrivet: 6/2, 2018 kl. 23:59 av (Dold profil)

En gång i tiden fick jag lära mig tesen att vi alla är en produkt av arv och miljö. Tycker nog att detta är en väldigt förenklad förklaring.  Det rent genetiska arvet kan väl ingen avsäga sig men frågan är hur stor del av vår perssonlighet som är just nedärvd? Miljön förstår att man med detta avser den sociala mijön vi bär med oss från barnsben.

Även om åren har slipat av de flesta kantigheter på mig var jag i slutet av tonåren starkt påverkad av den militära miljön. Vi ynglingar tvingades leva väldigt tätt ihop dag som natt. Egenutrymmet var väldigt beskuret. Inser i backspegeln att vi gjordes socialt lika, uniformen gjorde att man inte kunde utveckla sin personliga "stil". Detta skedde under de år då vi nog var väldigt mottagliga för påverkan.

När jag kom ut i det civlia livet tog det ett bra tag innan jag kom över detta med saknaden av en stark grupptillhörighet. Plötsligt fick jag ta egna beslut.

Faktiskt funderar jag ibland på vem jag skulle ha varit idag om jag istället gått t e x på en civil internatskola? Svaret får jag ju aldrig men man kan ju vara nyfiken ändå....

Leo.

Skrivet: 7/2, 2018 kl. 15:31 av (Dold profil)

Jag tror att den självbild som man får av andra främst sina föräldrar och andra närstående lägger själva grunden för hur livet utvecklas. Om man känner sig tidigt uppskattad och betydelsefull i sin familj så får man en gynnsam start. Annars kan det bli knepigt och den dåliga självbilden kan leva kvar ända upp i ålderdomen. 

(Dold profil)

Skrivet: 7/2, 2018 kl. 18:35 av (Dold profil)

Jag tror att;  Personlighet, läggning o.d. finns redan från födseln. Märkte stor skillnad på mina barn redan som spädbarn. (Det kan vara genom olika gamla arvsgener m.m.) Vissa t.ex. trygga i sig själva och vissa är oroligare..  Sedan påverkar ju klart hemmiljö, närstående, kompisar och skolmiljö etc. Ibland försöker man förtränga sin personlighet mer eller mindre i typ i arbetsliv osv. -men som äldre börjar man värna mer om att man vill och går in för, att vara den man verkligen är..... 

Skrivet: 7/2, 2018 kl. 19:30 av (Dold profil)

Den stora tryggheten tror  jag man får i sin uppväxt. Att tidigt bli uppskattad ger en trygghetskänsla som man har med sig hela livet!

Skrivet: 7/2, 2018 kl. 21:06 av (Dold profil)

Igge skrev:

Den stora tryggheten tror  jag man får i sin uppväxt. Att tidigt bli uppskattad ger en trygghetskänsla som man har med sig hela livet!

Samma tror jag också, väldigt mycket och väldigt starkt. Samma är det med att inte blir uppskattad under sin tidiga barndom och sin uppväxt, det präglar en för livet. Det vill till starka och livskraftiga gener, för att stärka en förminskad själ. En själ som allteftersom åren, gått tillförskansat sig sådant den borde fått redan som barn. En urskogens gener.

Skrivet: 8/2, 2018 kl. 15:41 av (Dold profil)

Seagirl skrev:

 Ibland försöker man förtränga sin personlighet mer eller mindre i typ i arbetsliv osv. -men som äldre börjar man värna mer om att man vill och går in för, att vara den man verkligen är..... 

Det här är det bästa att gå i pension, man kan vara sig själv. 

(Dold profil)

Skrivet: 9/2, 2018 kl. 21:16 av (Dold profil)

Per14 skrev:

Det här är det bästa att gå i pension, man kan vara sig själv. 

Jaa, Det är först i denna livsfas många mognar "på riktigt" o upptäcker vilka de Verkligen är;  Blir mer sparsmakade gällande det mesta, som val av umgänge, vågar kunna säga nej.., lyssnar mer på sitt "jag"  -vem man är, vill vara, vill göra.. (eller inte göra ;))  -Svar på din rubrik Per; Jag tror, oavs ens miljö omkring en, så:  "väljer man den man vill bli"   -eller succesivt.. vill vara.  (Man tar upp ev. det från tidigare bakgrund man kommit fram till "man Själv" värderar kontra motsatsen)..

Skrivet: 11/3, 2018 kl. 17:25 av (Dold profil)

Per14 skrev:

Jag tror att den självbild som man får av andra främst sina föräldrar och andra närstående lägger själva grunden för hur livet utvecklas. Om man känner sig tidigt uppskattad och betydelsefull i sin familj så får man en gynnsam start. Annars kan det bli knepigt och den dåliga självbilden kan leva kvar ända upp i ålderdomen. 

Detta har för mig varit rätt avgörande, tror jag. Fick som första barn 3 syskon under mina första 5 år. Var så "självständig" tyckte mina föräldrar vilket nog blev en nödvändighet med ständig nyfödda syskon de första åren. Blev också en drömmande och lite världsfrånvänd individ, men älskade småskolans "roliga timme" då jag ofta berättade och sjöng för mina kamrater i klassen. Skapandet i olika former blev väldigt viktigt liksom sagoböcker och litteratur senare. Måleri, handarbete (sy egna kläder), bra betyg i svenska och språk var mina starka sidor men var inte så uppskattat i arbetslivet. Den köpmannakultur från min mors sida och det statarsystem mina farföräldrar kom ur gav också en lite tveeggad syn på omvärlden. Det gick bättre för mina syskon varav en blev forskare.

Det är väldigt intressant att i efterhand och i pensionens lugn och eftertanke kunna se sitt liv i ett opåverkat perspektiv.

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons: