Svenskaflaggan_ikon_logo Midsommarstång Kräfta Påskhare Löpsedeln Halloween Alla Helgons dag (stearinljus) Juldekoration Alla hjärtans dag Löpsedel mobil Påsk Mina sidor Svensk fotboll Premium Majblomma Videomöte Videomötet - mobil Julkalendern 2020 Julkalendern 2020 - Surfplatta Julkalendern 2020 - Mobil
Seniorporten

Dagens datum:

Vilka författare har påverkat dig mest

Skrivet: 2/12, 2017 kl. 12:31 av (Dold profil)

Jag tänker på författare som påverkat mig mest i livet, som slagit an grundklanger inom mig som följt mig genom livet. De som jag i första hand jag tänker på är då främst Stig Dagerman och Franz Kafka. De har nog betytt mest för mig i mitt liv. Sedan är det många författare som jag har haft stort nöje av men det är inte dem som jag tänker på nul

Vilka författare har betytt mycket för dig?

Jag glömde nämna August Strindberg och Gustaf Fröding.

Uppdaterad: 2/12, 2017 kl. 14:32

Skrivet: 2/12, 2017 kl. 15:50 av (Dold profil)

Mina absoluta favoriter är brittiska författare som skrev på 1800-talet. Charles Dickens naturligtvis, bland andra. Jag älskar hans humor och hans persongallerier. Jag har läst så gott som alla. 

Men en annan författare som gjort stort intryck på mig är Thomas Hardy (1840-1928). Jag har läst alla hans böcker. Han är känd bland annat för Borgmästaren Casterbridge. Min favorit är dock Jude the Obscure. Jag vet inte om den blev översatt till svenska. Jag läser ju alla de böckerna på engelska.

Den romanen skrev jag en c-uppsats om dessutom. 

Den blev hans sista roman och den blev inte välkommen bland läsarna. Han blev anklagad för att vara omoralisk och oanständig. Efter det övergick han till poesi och noveller. 

För mig kom Jude the Obscure att betyda mycket och den blev en fullständigt oförglömlig upplevelse. 

Uppdaterad: 3/12, 2017 kl. 14:33

Skrivet: 2/12, 2017 kl. 20:13 av (Dold profil)

Proust och Strindberg har satt spår men även Virginia Woolf med flera svenska kvinnliga författare som tex Majgull Axelsson. 

Skrivet: 3/12, 2017 kl. 14:48 av (Dold profil)

Numera läser jag lättare litteratur. Jag tycker fortfarande bäst om brittiska författare, gärna kvinnliga. Till exempel Ann Cleeves, Elly Griffiths och Elisabeth George. 

Genren är kriminal/polis-romaner. Även kallade 'deckare', fast jag tycker den benämningen är missvisande idag.

Den traditionella deckaren förr handlade ju alltid om en privatdetektiv som löste alla mordgåtor. Han hade alltid problem med alkohol, låg med alla kvinnor som dök upp under utredningen och var ovän med alla poliser. Men han löste fallen naturligtvis, haha. 

Nu är denna genre mer rumsren, och det är poliser som utreder brotten. 

Tiderna förändras. 

(Dold profil)

Skrivet: 3/12, 2017 kl. 15:55 av (Dold profil)

Det är så många som betytt så mycket. Först var det Strindberg och sedan var det Strindberg igen "Odlad frukt" läste jag och tänkte att när mina barn kan läsa och förstå den är jag inte orolig för dem mera. (Det var bara en son som klarade det :-) ) Sedan var det Dostojevskij "Anteckkningar från källarhålet" bl.a, som samme son också kom att uppskatta. Doris Lessing, Märta Tikkaanen, Kerstin Torvall , Torgny Lindgren var böcker som också gjorde intryck. Lars Gustafson "Sprickorna i muren" "En biodlares död m.fl. och på sin tid också Orwell 1984. PC Jersild "Grisfarmen"  Poeterna Karin Boyes (Kallocain) Edith Södergran, Fröding och Dan Anderssson har varit favoriter bland poeterna. På senare år har det blivit litet mer C.G Jung och Poul Bjerre, Göran Grip och den typen av litteratur. Jag läser så sakta så "lättare" litteratur, typ deckare har jag nästan aldrig läst annat än på resor. Den boken som jag kanske minns bäst av alla är Eva Seebergs "Tre dagar in i döden", eftersom den berättar precis, som jag gärna vill tro att det är när man "vandrar vidare" Jag läste den för mer än 30 år sedan,men minns precis hur det var. (Jag har den just nu mitt framför näsan dessutom)

Skrivet: 3/12, 2017 kl. 16:23 av (Dold profil)

Jag har också på senare börjat läsa allt långsammare, men det är ett medvetet val, jag vill meditera kring det jag läser, därför läser jag heller inte deckare, utan föredrar att se det på tv. Jag läser heller inte i ett sträck utan en ganska kort tid varje dag. "Anteckningar från ett källarhål" gav mig också mycket. Nu har jag börjat läsa "Idioten" av Dostovjevski.

Den bok som gett mig mest de senaste åren är "Min kamp" med Karl-Ove Knausgård. Läser man den så bearbetar man samtidigt sitt livs historia.

Uppdaterad: 3/12, 2017 kl. 16:36

Skrivet: 3/12, 2017 kl. 16:39 av (Dold profil)

Jag var var kanske 12 år när mamma tipsade mig om " Hattmakarens borg" av Cronin, som stog i vår bokhylla hemma. Tyckte mycket om den och den blev liksom inkörsporten till mitt vuxna läsande. Har därefter slukat väldigt mycket. Inte långt efter Cronin började jag läsa Fogelströms stadserie. Den första boken(1960) stog också i bokhyllan hemma, sen kom de ut vartannat år fram till -68. Minns jag gick o längtade. Denna serie är nog de böcker dom betytt allra mest för mig. Personerna i handlingen har liksom blivit vänner. Har läst alla böckerna ett flertal ggr o upptäcker nytt varje gång. Nu var det dock länge sen. Kanske dags då författaren skulle fyllt hundra i år.

Annars håller jag med IAnita, om brittiska kvinnliga författare. Vill där bara tillägga Ruth Rendell som fick in på deckarbanan.

(Dold profil)

Skrivet: 3/12, 2017 kl. 16:53 av (Dold profil)

Fogelströms Stockholmsböcker vore säkert värda att läsa om. Det var så länge sedan jag läste dem så jag har nästan glömt bort dem och det är ju så att läser man om, ser man det på ett helt annat sätt än när man var ung. Jag läste om Vilhelm Mobergs "Amerika", som jag minns att jag nästan inte orkade läsa färdig för jag tyckte den var tråkig. Vid omläsning var den jättebra!

Skrivet: 4/12, 2017 kl. 10:10 av (Dold profil)

Mobergs 4 böcker om Kristina och Karl-Oskar i tetralogin Utvandrarserien går nog inte spårlöst förbi om man har läst dem.

Jag läste de två första Utvandrarna och Invandrarna. Sen hade jag fått nog. Jag kikade lite i slutet av den sista boken för jag ville veta vem som dog först och hur det gick för den som var kvar. 

Här i Göteborg har vi Emigranthuset nära kajen där folk samlades för att följa med båtarna. Nu ett museum i en del av huset. 

(Dold profil)

Skrivet: 4/12, 2017 kl. 12:40 av (Dold profil)

I minnet blandar jag numera ihop Mobergs 4 böcker med "Jerusalem" (Selma Lagerlöf) som jag fick när jag fyllde 14. Då minns jag också att jag läste "Kejsaren av Portugalien" och den kan ingen glömma som läst den, tror jag

Skrivet: 4/12, 2017 kl. 16:39 av (Dold profil)

Per14 skrev:

Jag har också på senare börjat läsa allt långsammare, men det är ett medvetet val, jag vill meditera kring det jag läser, därför läser jag heller inte deckare, utan föredrar att se det på tv. Jag läser heller inte i ett sträck utan en ganska kort tid varje dag. "Anteckningar från ett källarhål" gav mig också mycket. Nu har jag börjat läsa "Idioten" av Dostovjevski.

Den bok som gett mig mest de senaste åren är "Min kamp" med Karl-Ove Knausgård. Läser man den så bearbetar man samtidigt sitt livs historia.

Det var min första riktigt allvarliga bok ( "Idioten") som satte spår även den i mitt sjuttonåriga sinne. förutom skolans litterära exempel. Läste de ryska klassikerna i min ungdom. Om jag skulle räkna upp de böcker som jag läst skulle de inte få plats. Minns också hur de fatala romanerna "Nana" och "Lolita" tyvärr satte spår som inte var så lyckade i en ung tjej. Finns mycket att fundera kring i eftertankens ljus...

Skrivet: 4/12, 2017 kl. 17:43 av (Dold profil)

J D Salinger "Räddaren i nöden"

Thomas Mann "Bergtagen"

P A Fogelström om Stockholm förr

Bara några få av de jag gillat i olika skeden i livet.

(Dold profil)

Skrivet: 4/12, 2017 kl. 22:06 av (Dold profil)

Började väl med Karin Boye och Edith Södergran, Dan  Andersson , mer poeter

På högstadiet fick jag i uppdrag att rescencera Vilhelm Mobergs Utvandrarna, fick nog och övergick till Moa i stället

Läste nog alla hennes böcker, kommer än i håg då hon beskrev ollonen som var utsirade i soffan

Kvinnorummet av Marilyn French grep tag i mig

Många böcker av Chatrine Cookson

Ja, listan kan göras lång 

Idag är det mönsterböcker i stickning och mönsterkonstruktion 

(Dold profil)

Skrivet: 9/2, 2018 kl. 19:06 av (Dold profil)

Oj - det blir många det. När jag bodde i USA läste jag ju förstås mest amerikanska författare och en av mina favoriter var Edward Abbey, som var naturälskare och beskrev öknen så som jag själv uppfattade den. ( Han var en så kallad Desert rat). Herman Hesse hörde också till min ungdom och  på senare tid har jag försökt läsa om Stäppvargen men kunde inte riktigt förstå vad det var som facinerade mig så mycket första gången  jag läste den. Carlos Castaneda var också en författare som jag läste när jag var ung. Jag har fortsatt att läsa många amerikanska författare som Pricilla Cogan, Barbara Kingsolver och Sue Monk Kidd för att nämna  några.

Den svenska författare som betytt mest för mig är Göran Tunström. Jag tyckte så mycket om hans sätt att koncentrera så mycket i  så få ord. Inget ordbajs där inte!

Marianne Fredriksson, Marie Hermansson och Linda Olsson är andra svenska författare som finns på min lista över favoriter. 

Jag har tyckt om att läsa alla böcker som Cecilia Samartin skrivit och de första böckerna av Paulo Coelho fann en plats i mitt hjärta men de senaste han skrivit har varit en stor besvikelse. 

Är det någon  mer än jag som läst om böcker efter många år och tänkt:"Varför tyckte jag så mycket om den här boken"?

Skrivet: 9/2, 2018 kl. 21:26 av (Dold profil)

Jag läste också Stäppvargen på 70-talet. Det var ju en kultbok, den blev på något vis magisk då som den inte alls blev då jag läste om den för tio år sedan. Men jag tycker fortfarande han skriver vackert. 

Jag har inte läst så mycket amerikansk litteratur som jag skulle vilja, så Edward Abbey känner jag inte till.

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons:

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga