Seniorporten

Dagens datum:

Maries mathörna

Publicerad: 6/7

Hej!

Idag på förmiddagen hade vi första tillfället med Maries mathörna. Det vi pratade om idag var att vara matsmart, varför vi behöver få i oss proteiner, vitaminer och mineraler.

Själv är jag oftast ensam på veckorna och tycker det är tråkigt att laga mat åt mig själv, likadant säger många seniorer som jag pratat med. Det jag tycker är perfekt är att göra ordning på söndagskväll någon del i den mat jag ska äta under veckan så att det blir enkelt och smidigt samt att jag vet vad jag får i mig till en lämplig kostnad.

Denna gång är att vara matsmart en matnyttig gryta som räcker ett antal dagar och att grytan smakar lika bra till kyckling, fisk eller kött, är man vegan/vegetarian så äts grytan som den är eller att man har i lite mer rotfrukter och ev paprika.

Det går även väldigt bra att göra grytan till en soppa, späd den med vatten, grönsaksbuljong ev lite vitt vin, tärna ner potatis, fänkål och paprika eller vad du tycker passar i soppan.

Jag gillar grytan både för smakens, nyttigheten samt att man kan mixtra med innehållet lite som man själv tycker, det kan bli en gryta ”man tager vad man haver” sa Kajsa Varg.

 

Saffranskokta rotsaker med linser
6 personer

  • 3 dl torkade linser
  • 1 st gul lök
  • 200 g morötter
  • 200 g palsternacka
  • 2 st stjälkar blekselleri
  • 1 msk rapsolja
  • 1 pkt saffran
  • 5 dl vatten
  • 800 g krossade tomater
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • ½ tsk salt
  • 1 chilipeppar eller en ½ msk sambal olek

     

Skölj linserna i kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Skala och skiva morötter och palsternackor. Skär selleristjälkarna i bitar

2. Hetta upp oljan i en gryta och stek grönsakerna med saffran, 3-4 minuter.

3. Tillsätt resten av ingredienserna och sjud under lock, ca 25 minuter. Späd ev med mer vatten. Smaka av med salt.

4. Servera gärna en hemmagjord smaksatt majonnäs till.

 

Majonnäs

  • 2 äggulor, normalstora - eller 3 små äggulor
  • 4 – 5 dl rapsolja
  • 1 msk fransk senap eller valfri senap (jag använder gärna skånsk grovkorning)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 msk vit balsamvinäger

Smaksätt gärna majonnäsen med 2 vitlöksklyftor och 1 msk citronsaft, nu har du fått en Aioli eller så tar du hälften av majonnäsen och gör Aioli och resterande kan du spara i kylskåpet och smaksätta när du vill göra en annan sås ex, 3 tsk diljon senap, örtkryddor, 1 dl matlagningsyoghurt, 1krm salt, 1 msk citronsaft.

Sallad

Salladen som finns med på tallriken är Romansallad, rödpaprika och sockerärtor.

 

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK