Maries mathörna - Rödbetssoppa med pepparrotscréme och nybakt

Publicerad: 19/10, 2020

Rödbetssoppa med pepparrotscrème 

500 g rödbetor
1 morot
1 palsternacka
ca 50 g rotselleri
1 gullök
5 cm purjolök
1 vitlök
½-1 cilipeppar
3 st lagerblad
5 st kryddpeppar
(2 cl Sambuca)

  1. Skala och hacka eller grov riv rödbetorna samt lök, purjolök, vitlök, morot, selleri och vitkål.
  2. Smält smöret i en kastrull och fräs de strimlade grönsakerna på svag värme under omrörning. Tillsätt buljongen och koka upp. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Låt koka sakta tills grönsakerna mjuknat, 10-15 minuter.
  3. Mixa soppan till den konsistens som du vill ha den. Servera soppan med pepparotscreme. Jag har tagit lite samboca som jag har stänk på både soppan och pepparrotscremen.

 

Pepparrotscréme (med persilja)
2 dl creme fraiche
(1 dl hackad färsk persilja)
1 msk färskriven pepparrot eller välj mängd efter eget önskemål
Blanda allt tillsammans och toppa den goda rödbetssoppan.

Fröbröd på jäst, 200 grader i
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl vetekli
0,5 dl sirap eller något annat sött, ex brunfarin
1 ½ msk brödkryddor
1- 1,5 tsk salt
6 dl vetemjöl
6 dl rågsikt

Lös upp jästen i vattnet och oljan, häll i alla ingredienser spar 2 dl vetemjöl till slutet, arbeta degen väl i ca 10 minuter. Låt jäsa i 30 min i rumstemperatur, knåda ut till 2 limpor använd mer mjöl om det behövs. Lägg limporna på en plåt och låt dem jäsa 30 min. När dem jäst klart grädda dem i ca i 200 grader i 25 minuter eller när brödet låter ihåligt när du knackar på det.

Bon appétit

 

 

 

 

Annons:

Annons: