Seniorporten

Dagens datum:

Nasa har upptäckt en jordliknande planet med namnet TOI 700 d.

Nasa har upptäckt en jordliknande planet med namnet TOI 700 d.

Nasa har upptäckt jordliknande planet

Publicerad: 8/1

Nasa, har med sin satellit Tess upptäckt en planet som kan vara beboelig.

Planeten som döpts till TOI 700 d ligger omkring 100 ljusår bort i den så kallade Dorado-konstellationen och kretsar tillsammans med 2 andra planeter runt dvärgstjärnan TOI 700. TOI 700 d är ungefär i jordens storlek och befinner sig på rätt avstånd från stjärnan för att ha flytande vatten och vara beboelig.

Det tar 37 dagar för planeten att snurra runt sin omloppsbana, men planeten tros vara konstant vänd åt samma håll. Med andra ord så har planetens ena sida konstant dagsljus medan den andra sidan har natt.

Satelliten Tess (Transiting Exoplanet Survey Satellite) är ett rymdteleskop som har uppdraget att söka efter planeter i jordens storlek utanför vårt eget solsystem.

Det återstår att se vad TOI 700 d består av, i en av flera datorsimuleringar som genomförts utifrån de få parametrar som ännu är kända beskrivs att planeten är täckt av hav och med koldioxidtät atmosfär av liknande typ som tros ha omgärdat Mars i dess ungdom, uppger TT.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK