Seniorporten

Dagens datum:

Hägg som bland annat kan användas till saft.

Hägg som bland annat kan användas till saft.

Naturens skafferi - Blommor

Publicerad: 19/8

Idag under onsdagens digitala föreläsning om Naturens Skafferi med Gertrud Edström så gick vi igenom blommor.

Under onsdagens intressanta föreläsning berättade Gertrud om blommor till mat, bakverk och dryck samt näringsvärden och lite kuriosa kring olika blomsorter.

Erbjudande för SeniorPorten-medlemmar:
Gertrud ger ett rabatterat pris på boken Naturens Skafferi för SeniorPortens medlemmar 160:- +Porto (ordinarie 200:-). Boken innehåller recept, historier och kuriosa om grönsaker, svampar, bär och andra godsaker från den Svenska naturen. För att ta del av erbjudandet maila Gertrud och beställ boken info@vartskafferisverige.com, ange ditt användarnamn på SeniorPorten.se samt kontaktuppgifter.


Kortfattat om några av blommorna som Gertrud berättade om:

Hägg:
Kan användas till saft. Stram men elegant smak och kan sägas vara en vuxensaft. Torr, lätt fruktig och inte så mycket sötma. Perfekt till våraktiviteter som t.ex. studenten eller till påsk. Kan användas som alkoholfritt substitut för vitt vin. Kan också med fördel användas i matlagning. En riktig törstsläckare som serveras väl kyld!

Fläder:
Fläder är sötare än Häggen men kan användas till ungefär detsamma. bären är väldigt vitaminrika och innehåller mycket antioxidanter.

Syren:
Mycket smak, blomrik smak och kan bli en kraftfull saft. Kan även ätas och användas som garnering på bakverk.

Rallarros:
Har flest smeknamn bland de svenska blommorna. Kan bryggas till en rosa och söt saft. Stammen kan man använda innan blommorna har slagit ut kan äta och lagas som ett alternativ för Sparris.

Älggräs:
Kraftig smak, doftar som tuggummit Bugg. Älgörten är grunden till den första värktabletten som kom, Aspirin. Den är smärtlindrande, febernedsättande och antiinflamatorisk.

Mynta:
Kan torkas och användas till te, bra för magsmältningen och är lätt avslappnade, fantastiskt god. Strandmynta smakar som Ako-mintkola. Myntan är väldigt användbar och används i många maträtter och drycker t.ex. Mojito, Tzatziki, i bakverk. Myntan innehåller C-vitamin och mineraler.

Svartkummin:
Kommer ursprungligen från Sydöstra Asien och används som krydda i främst likörer och konfektyrer. Fröna kan användas i bland annat mat och bröd. Rik på Omega 3 och 6, B-vitamin och mineraler.

Gertrud tog även upp en hel del andra blommor, såsom Rosor, Rödklöver, Lavendel med mer. Mycket kuriosa och intressant fakta.

Välkommen till nästa onsdag den 26 augusti - mer info hittar du här!

Gertruds hemsida: vartskafferisverige.com

Boken Naturens skafferi - till rabatterat pris för medlemmar!

Boken Naturens skafferi - till rabatterat pris för medlemmar!

Föreläsning om Naturens Skafferi med Gertrud Edström.

Föreläsning om Naturens Skafferi med Gertrud Edström.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK