Om våra små partiklar

Publicerad: 31/8, 2017

Teknisk litteratur tex atomfysik kan vara mycket intressant. Svarta hål som ingår i atomfysiken är ett nytt intresse liksom gluonerna (för mej). Atomfysik är omfattande men inte alls så svårt som många tror. Det mesta finns på nätet.

Ett problem är att det kan vara knepigt att komma ihåg allt jag läst om ett år. Mitt minne har blivit allt kortare .Men jag har löst detta genom att göra egna ritningar där det krävs mycket detaljer. Plus att jag har en tjock pärm med anteckningar och kopior efter besök besök på nätet. Svårare är det inte.

Och så var det den blå gluonen som manade sina färgglada kompisar: Vi måste hålla samman. Annars blir kvarkarna sura. Vilka är kvarkarna?  Är 6 olika typer plus antikvarkarna. De sk u(up) och d(down) bildar protonen och neutronen.Som i sin tur tillsammans med elektronen bildar atomen. Ibland räckar det med en atom plus en elektron för att bilda tex en väteatom. En av kvarkarna sa: de där galningarna i Cern som skjuter mot oss med väteprotoner hur länge håller gluonet ihop oss.

Vi är 8st och blå, röd, grön i olika kombinationer och vi borde därför vara 9 st om vi nyttjar alla kombinationer. Men så är det inte säger dom som vet. Och det där gluonet fungerar ungefär som Karlssons klister fast lite tvärtom. Vanligt klister blir starkare på kortaavstånd. Med gluonet är det tvärtom det blir starkare på längre avstånd. Kan verka lite konstigt. Och vad händer när dom i Cern när man träffats ev en proton mitt i prick? En riktig smällkaramell trodde den röda gluonen. Dessutom får vi en massa kusiner och andra släktingar som vi inte känner igen när gluonet tar slut. T.ill råga på allt är dom ultralätta men helt utan massa är dom inte.

Fast nu har vetenskapsmännen bestämt att massa finns inte. Som en tyngd så att säga. En del kallas partiklar tex neutriner och kan byta indentitet beroende varifrån dom kommer. Så dom är inte att lita på. Några kommer från solen som är en fusionsreaktor, andra från kosmos många solar. När dom gjort slut på sitt väte kanske dom blir ett svart hål, vem vet.

Dom är inte lätta att hålla reda på. Neutrinerna är inte bara små dom är jättemånga också och kommer från alla möjliga håll runt om vårt klot. En milliard partiklar per sek strömmar genom kroppen innan dom fortsätter ut i rymden på sin färd har något snille räknat ut.Vilken grej. Var dom slutgiltigen hamnar det vore kul att veta. Men säger en av gluonerna, dom går inte helt spårlöst förbi oss fast dom nästan inget väger..Om du känner ett kort intensivt stick som ett myggstick ibland i din kropp så kan det vara en neutrin som kolliderar med en tex en väteproton i din kropp. Smärtan du känner är kollisionen som bildar en gnutta värme. Förr sa vi  att har en liten massa .Och massa det kommer du ihåg Einstein sa att värme och massa det är samma sak ,Ingen massa ingen värme alltså. Eller också krockar neutrinerna med varann under en bråkdel av en sekund. Du kanske också kom ihåg att energi och värme är samma sak. 

 

Annons:

Annons: