För fyra år sedan reste jag till jobbet: först spårvagn, sedan t-bana till Centralen och därefter byte av t-bana till Kista. Och det gick med blixtens fart. Om jag nu gör samma resa skulle jag uppleva det som att det skulle innebära en lååång smärtsam plåga. Bara en sådan resa nu fram och tillbaka är ett dagsverke, men då arbetade jag dessutom en hel dag. Upplevelsen av världen har verkligen förändrats. Men samtidigt går tiden sett över dagen fortare nu, utan att jag gör särskilt mycket. Ja, i övermorgon är det julafton!
Skrivet: 13/8, 2017 kl. 09:22 av (Dold profil)
Skrivet: 13/8, 2017 kl. 09:36 av (Dold profil)
Maggie skrev:. Jag vägrar att säga: "Ja se namn det kan jag inte komma ihåg!" ...
Jag har alltid haft svårt för att komma ihåg namn, och det har ju inte direkt blivit bättre med åren!
Skrivet: 13/8, 2017 kl. 15:11 av (Dold profil)
Visst känner jag också igen mig i det ni alla skriver. Men jag säger som Des; jag har alltid haft svårt för namn både på människor och boktitlar, men jag tillgodogör mig ofta innehållet - både av männiksor och böcker. Att tiden går "fortare" tror jag endast beror på att en månad t,ex, utgör en mindre tid av vårt liv än de gjorde, när vi var yngre och så förstås för att saker och ting tar längre tid för oss att genomföra och så är det det där med att kroppen gör ont och måste tas hänsyn till på ett helt annat sätt. Men samtidigt glädjer jag mig åt alla dagar, då man faktiskt kan göra vad man vill och inte behöver ta hänsyn till en massa "måsten" och att man slipper i stort sett det ansvar man hade som yngre -- både för familj och arbete.
Fördelar med att vara pensionär: 1 . Man är avlönad av samhället och behöver inte förtjäna sitt uppehälle. 2. Man har en hel del rabatter. (Billigt att "tura" från Hälsingbort till Helsingör, minns jag, bl.a.). 3. Man går billigare på bio, åtminstone där jag bor, 4. Man behöver inte ta körkort för tung motorcykel 5.Man behöver inte leva i konflikt med tonårsbarn 6. Man kan vara vän med det motsatta könet utan att det missförstås. 7.Man kan ha sovmorgon när man vill eller vara uppe hela natten om man vill det 8 Man kan på dagtid lyssna på radion - om man vill - och på natten också om man inte kan sova.
9.Blir man senil, vilket ingen vill bli, så kan man trösta sig med någonting som filosofen Arne Naes konstaterade:Det är underbart att upptäcka allt som är nytt och som man aldrig sett förrut. Man ser det helt enkelt med nya ögon. Det tyckte han när hans son talade om för honom, att den resa med tåg han gjorde för sista gången till sin stuga i fjällen, hade han gjort i 50 år
Hjälp mig gärna att hitta den tionde vitsen med att bli gammal.
(Jag tror också att man blir snällare med åren kanske :-) )
f
Uppdaterad: 13/8, 2017 kl. 15:15
Skrivet: 13/8, 2017 kl. 15:32 av (Dold profil)
Så fint du skriver, Evaro! Den tionde fördelen är att vi redan har gjort alla våra misstag, lärt oss av dem och tagit konsekvenserna av dem, så numera gör vi allting rätt!
Uppdaterad: 13/8, 2017 kl. 15:43
Skrivet: 13/8, 2017 kl. 18:25 av (Dold profil)
Jag är fortfarande lite trotsig och får ibland sån lust att göra tvärtom än vad som förväntas i min ålder..
Skrivet: 14/8, 2017 kl. 14:53 av (Dold profil)
Jag har kommit på den 11 fördelen- åtminstone här i Kalmar: På ICA har vi på måndagar 6 % rabatt på slutsumman. Visserligen får vi umgås med personalen, som då packar upp veckans varor, men å andra sidan finns det många att fråga om man inte hittar vad man vill ha. På tisdagar får man 5 % rabatt på MAXI, där man då kan handla det man glömt på måndagen. Detta gör att jag planerar mina inköp bättre och i princip bara handlar dessa dagar. I dag gav det mig en 22,90 och tillsammans med andra rabatterade varor blev det en rabatt på 68,36, vilket gör att ICA kan bjuda mig på oxfilé och bearnaissås, som jag kan köpa någon annan stans. I Kalmar gäller Citty Gross, som har det finaste köttet i stan. (Detta kanske skulle skrivas på "vardagsekonomi" men det är ju en fördel bara för oss pensionärer)
Skrivet: 14/8, 2017 kl. 16:10 av (Dold profil)
Kul, Evaro och alla andra som kommit med bidrag här!
Jag hittade en lista med FÖRDELAR MED ATT VARA 60+ OCH PÅ VÄG MOT 70 OCH 80
och citerar den i sin helhet, fast jag själv är förbi bäst-före-datum:
1) Kidnappare är inte särskilt intresserade av dig.
2) I en gisslansituation är du troligtvis en av de första som blir släppta.
3) Folk som ringer kl 09 på morgonen, kan gott få fråga: "Väckte jag dig?"
4) Några av de sakerna du köper nu, håller resten av livet.
5) Du kan klara dig utan sex, men inte utan dina glasögon.
6) Du ser inte längre en fartbegränsning som en begränsning.
7) Du har slutat hålla in magen, oavsett vem som går förbi...
8) Dina hemligheter, som du delar med vänner, stannar kvar hos dem, för de kan inte komma ihåg dem.
9) Antalet nya hjärnceller du får är äntligen nere på en nivå som du kan hantera.
10) Du kommer inte ihåg vem som har sänt dig den här listan, men ge den vidare innan du glömmer det!
Inte så dumt, eller hur!
Skrivet: 14/8, 2017 kl. 19:06 av (Dold profil)
Den listan känner jag igen. Då är vi uppe i 21 fördelar just nu! :-)
Skrivet: 14/8, 2017 kl. 20:17 av (Dold profil)
Tyvärr måste jag stryka nr 7: Gick i dag förbi en snygg äldre man och upptäckte att jag (omedvetet)? höll in magen..
Skrivet: 14/8, 2017 kl. 22:07 av (Dold profil)
Kul med alla listade påfund, så väl jag känner igen mig! Att dessutom bo i själva lugnet på en liten ort, med närhet till både Vårdcentral och sjönära restaurang och inköp, är en fin sak. Önskar bara lite mer ork att umgås på orten med övriga äldre - relativt nyinflyttad som jag är. Tiden, som ni säger, går fortifortfort. Minnet gör sina avhopp och segheten tar över, men att kunna släppa alla krav är helt underbart, trots en viss ensamhet.
Förr åkte jag ofta till STHLM med pendeln men nu är det en närmast oöverkomlig sak. Vill man fika med mig får man åka till Gnesta.
Uppdaterad: 14/8, 2017 kl. 22:09
Skrivet: 16/8, 2017 kl. 19:11 av (Dold profil)
Den här tråden gillar jag. Känner mig helt klart inte ensam med mina tillkortakommanden.
Min nya höft har fått mig igång, o jag tror på mig själv igen.
Skrivet: 17/8, 2017 kl. 19:04 av (Dold profil)
Läste i går tillsammans med dotter och dotter-.dotter vykort och brev till mig från min mamma.Mamma började alltid breven med "Min kära lilla tös" (även när jag var 50 år).
Min dotter och dotter-dotter hade lite svårt att fatta att mamma, mormor, farmor också en gång varit en liten tös..
Uppdaterad: 17/8, 2017 kl. 19:25
Skrivet: 28/8, 2017 kl. 22:48 av (Dold profil)
Tror ibland det är bara jag som glömmer namnen på folk mm. Eftersom jag har hört eller läst någonstans att man tappar det nya språket, sådana som jag som har modersmålet finska. Hur i all sin dag klarar jag mig på finska i detta svenskspråkiga samhället. Ännu värre, min man har tyska som modersmålet, då förstår vi inte överhuvudtaget varandra...undrar om kommunen ordnar en tolk för oss dygnet runt??? (jag skojar förstås det där med tolken)
Skrivet: 28/8, 2017 kl. 23:17 av (Dold profil)
Pam, jag TROR att det bara gäller om man inte håller "det nya språket" aktivt. Jag har sen många år en mycket god vän i Tyskland - vi pratas vid i telefon varje dag och hälsar på varandra då och då. Det kan gå en vecka eller mera, när jag bara pratar med honom, och jag får ibland en känsla av att jag håller på att tappa min SVENSKA! Tänker t.o.m. på tyska ibland, och när jag "pratar med mig själv" är det alltid på tyska... Så fortsätt prata med varandra !!!
Uppdaterad: 28/8, 2017 kl. 23:31
Skrivet: 29/8, 2017 kl. 09:00 av (Dold profil)
Pam. Det sägs att vi finska krigsbarn som glömt bort vårt språk skulle få det tillbaks när vi blir gamla.
Det skulle liksom bara ploppa upp . Men hur gammal måste jag bli för att det skall ploppa upp hos mig?
Räcker det inte med den ålder jag är i ,Snart 82.
Men kanske bra att det inte blivit så , för då kanske jag hade glömt bort svenskan
Annons: