Ilskna getingar

Skrivet: 26/5, 2017 kl. 23:08 av (Dold profil)

På min odlingslott har jag en stor låda för spadar och sånt och i flera veckor nu har getingar bestämt sig för att bygga bo under locket. Jag har tagit bort tre halvfärdiga bon hittills. Först tvättade jag lockets insida med Ajax, tänkte att doften skulle minska lusten hos bobyggarna. Funkade inte. Fick ett tips om att T-sprit som skulle duttas på lockets insida skulle göra susen. Provade idag. Fungerade inte. Jag måste ju kunna använda min låda och läget är nu prekärt. Någon som vet vad man kan göra för att få dom, nu väldigt ilskna, getingarna att ge upp och ge sig av?

(Dold profil)

Skrivet: 27/5, 2017 kl. 10:35 av (Dold profil)

Skrivet: 27/5, 2017 kl. 12:43 av (Dold profil)

Tack för tips Biggan, allt är värt pröva i detta läge.smiley Faktiskt hade jag några mindre bruna påsar hemma och jag har förfärdigat en atrapp att med tejp sätta under locket på kolonilådan för det är dit dom flyger direkt. Min sambo tittade skeptiskt på detta "getingbo" men skam den som ger sig. Jag ska strax bege mig till lotten och prova! Återkommer med rapport.

(Dold profil)

Skrivet: 27/5, 2017 kl. 14:27 av (Dold profil)

Om det inte hjälper så får du klistra fast ett insektsnät med silvertejp som du kan lossa varje gång du har ärende i lådan.

Skrivet: 27/5, 2017 kl. 20:53 av (Dold profil)

Biggan,  tack för ännu en bra idé, men problemet är ju att dom gärna vill bosätta sig under locket och...? Jag får fundera på det.   I allafall så tejpade jag idag upp en litet eget-tillverkat getingbo (enligt förslag ovan) under locket och kanske gav det litet effekt. Dom var där och surrade litet men gjorde inga försök att ta sig in i lådan, så kanske.blev dom litet fundersamma. Om nu getingar funderar ö h t.?? .Man får väl ge det litet tid också  för dom går väl på autopilot i bobyggar tider och har svårt att slå om så att säga. Jag har odlingspaus över helgen och först måndag vet jag om dom trots atrappen byggt ett bo igen.

(Dold profil)

Skrivet: 27/5, 2017 kl. 22:58 av (Dold profil)

Dom e' hopplösa dom där.Jag

hade också ett år under locket

och man blir ju förskräckt varje

gång man skulle dit! Jag tod bort med jordskrapan

när det va lite lugnare  där

och då slapp jag dom men dom leta juefter sitt bo!Jag tror jag hadeglykol och spruta.

Hoppas du blir av med dom! Jag har märkt att dom börjat surra igen!!!!!no

(Dold profil)

Skrivet: 28/5, 2017 kl. 18:50 av (Dold profil)

Jojomensan,visst va där en  i en regnjacka jag har hängande i min bod!IDAG! Jag hörde den surra runt och tänkte minsann att här gäller att mota Olle i grind!no

Jag tog ut jackan och fick se det lilla boet.

Lossa på det och slängde i gräset och stampa det platt så klart!yes

Hoppas inte den hittar tebax bara nu för jag möblera om lite och det gillas inte!laugh

Skrivet: 29/5, 2017 kl. 20:45 av (Dold profil)

Jaså Majvor, du har också varit med om detta plågoris! Mitt senaste fina råd av Biggan, dvs sätta upp en atrapp i lådan -det blev dom inte skrämda av!  Idag när jag kom till lotten fanns det ett halvfärdigt bo igen under locket -men i och för sig ganska långt från atrappen i kanten av lådan. Suck suck suck. Skrapade bort boet, det fjärde boet nu. Som jag ser det borde dom vara ganska frustrerade nu, det är  ju timing för dom, dom måste ju få till ett bo så att dom kan föröka sig. Och hoppet borde ju vara ute vilket borde betyda att dom flyger till en annan låda. Det finns ju andra platser nära lådan också om dom verkligen är sent ute och desperata.Själv känner jag mig ganska så desperat, ska strax iväg för att vattna på kvällen, måtte dom inte redan har börjat bygga på ett nytt bo!angry

(Dold profil)

Skrivet: 29/5, 2017 kl. 22:40 av (Dold profil)

Jag har inget emot getingar men det finns ju många som är allergiska mot dem och då kan det ju vara farligt. För min del får de gärna bygga i min närhet men min dotter är allergisk och mitt barnbarn är rädd för dem så jag måste avlägsna alla getingbon innan de kommer på besök. Jag får ofta getingar inne och de verkar trivas i mitt hus. Det är knappt så jag tagit ut dem så är de inne igen.

(Dold profil)

Skrivet: 29/5, 2017 kl. 23:31 av (Dold profil)

Synd att det inte fungerade Isa! Men då vet vi det! Är det ett plastlock så kan du kanske kladda på något fett eller oljigt på undersidan så dom inte kan fästa boet där. 

Uppdaterad: 29/5, 2017 kl. 23:32

Skrivet: 30/5, 2017 kl. 10:27 av (Dold profil)

Tack Biggan, du är fantastisk som kommer med nya förslag till lösningar! smiley Men dessvärre är det trälock men jag kom att tänka på- i samband med ditt förslag -  att jag kanske skulle testa med att sätta ett glatt material på insidan locket som  t ex en gammal vaxduk som jag har liggande. Det är ju en blank yta som dom inte borde gilla! Jag ska testa om det går om några dagar för nu ska det- enligt vad dom lovat-äntligen bli regn och vi gamla odlare kan ta igen oss litet... Men kampen mot ilskna getingar på fel ställe går vidare!

(Dold profil)

Skrivet: 30/5, 2017 kl. 11:11 av (Dold profil)

......eller så kanske du kan måla insidan med en färg som tar lååååååång tid på sej att torka.....eller tjära den! Dom kanske inte gillar den skarpa lukten! devil

Skrivet: 30/5, 2017 kl. 20:43 av (Dold profil)

Biggan- du är inte den som ger upp vad gäller förslag till lösningar, TACK!  Men jag måste ju själv kunna använda lådan utan tjära på tassarna -men visst känner jag mig mordisk vid det här lagetdevil angry.Men- jag har funderat vidare på din tidigare fråga som gällde om locket var av av plast (i stället för trä)..Så varför inte  göra  locket undersida "plastig"? Så jag har skaffat ett antal svarta sopsäckar av plast som jag ska spika fast på lockets undersida. I stället för att vaxduken som jag tänkte på först. Det kan ju inte vara trevligt och  ansvarsfullt av getingar att bygga bo på plast? Eller? Detta ska testas vid nästa besök till lotten!          

(Dold profil)

Skrivet: 30/5, 2017 kl. 21:19 av (Dold profil)

Lycka till Isa! Hoppas du vinner kampen! yes

Skrivet: 31/5, 2017 kl. 20:52 av (Dold profil)

Tack Biggan! Svart plast täcker nu undersidan av lådan. Nu jäklar!!!

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons: