Örnungar och andra ungar

(Dold profil)

Skrivet: 31/7, 2017 kl. 15:59 av (Dold profil)

Jag noterat samma som du, Biggan. Tre dagar var storkungen "på rymmen", trött och utsvulten när den kom hem. I Skåne har dom ju haft "storksläpp" i helgen för att dom ska flytta söderut. Undrar när dom här tänker flyga iväg "på riktigt".

"Säl-skapet" verkar vara upplöst igen. Men dom kommer kanske tillbaka. Hur var det förra året? Jag följde dem aldrig då.

Skrivet: 1/8, 2017 kl. 08:52 av (Dold profil)

Ha ha jag läste storkungen som stor-kungen! Det blev roligt. 

(Dold profil)

Skrivet: 1/8, 2017 kl. 10:40 av (Dold profil)

Raniva skrev:

"Säl-skapet" verkar vara upplöst igen. Men dom kommer kanske tillbaka. Hur var det förra året? Jag följde dem aldrig då.

Jag följde dom inte så noga så att jag har koll. Men jag saxade detta när jag googlade på gråsäl:

SNABBA FAKTA OM GRÅSÄL

Latinskt namn: Halichoerus grypus  Ordning: Rovdjur (Carnivora)  Familj: Öronlösa sälar (Phocidae)  Vikt: 150-300 kg  Längd: 180-250 cm  Könsmognad: Hona 5 år och hane 6 år  Parningstid: Vår  Dräktighetstid: 11 månader  Antal ungar: 1  Livslängd: 40 år  Äter: Fisk  Utbredning i Sverige: Östersjön, Nordsjön

Sälarna blir könsmogna vid fem års ålder och föder endast en kut per år. Detta gör att tillväxten av antalet gråsälar är långsam. Kutarna föds i feb-mars på drivisen, men under isfattiga år föder sälarna på skär eller stränder. Vid födseln väger kuten 8 - 16 kg och har en vit päls som inte är vattenavstötande, den kan därför inte simma eller dyka. I samband med att de slutar dia vid tre veckors ålder skiftar de till en vattenavstötande päls, och vid knappa fyra veckors ålder lämnas de av honan. De har då växt till sig ordentligt och väger normalt hela 40 - 60 kilo, en ökning som är möjlig tack vare att sälmjölken är mycket fet och energirik. Strax efter att honan slutat dia sin kut parar hon om sig.

(Dold profil)

Skrivet: 19/8, 2017 kl. 12:14 av (Dold profil)

  • Estniska fiskgjusarna

Jag har inte sett till storkarna på flera dagar, så dom har nog lämnat boet nu. Estniska fiskgjusarna håller fortfarande till i sitt bo emellanåt. Föräldrarna droppar ner en och annan fisk till dem. Jag tog en skärmdump på dem igår.

Lettiska fiskgjusarna är också kvar i boet medan dom äter sin fisk.

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons: