Protein-hysteri?

(Dold profil)

Skrivet: 3/3, 2018 kl. 22:10 av (Dold profil)

Des skrev:

https://www.mabra.com/8-saker-som-hander-med-kroppen-nar-du-ater-for-mycket-protein/

Nu vet jag varken ut eller in......   Den artikeln ovan, kanske gäller mer medelålders och yngre..  ??? Har läst på så många ställen nu att äldre förlorar snabbare muskelmassa och därför behöver just äldre mer protein....  (samt även styrketräning)...   surprise 

Skrivet: 3/3, 2018 kl. 23:15 av (Dold profil)

Tack Des för länken om vad som händer när du äter för mycket protein. För mycket eller för litet ställer ibland till det. Det var väl min fundering i starten av tråden om alla proteinprodukter som kommit på marknaden. Och vilka som köper dom, och varför.  

Men jag tänker på det Seagirl skriver ovan, om man som äldre förlorar sin muskelmassa.. Då ska man kanske i första hand se över sina matvanor och kolla  att man får i sig tillräckligt mycket protein via vanlig mat -och om det inte räcker och man går ner mycket i vikt ska man nog helst diskutera med en läkare, eller helst en dietist,  ang hur man ska kunna få i sig mer protein. Kanske det då handlar om kosttillskott som anpassas efter behov. Och dom här proteinprodukterna i vanliga matbutiker borde väl anses vara kosttillskott?

För mycket protein är ju inte bra om man lider av konstaterad njursjukdom men det beror ju på hur pass sjuk man är, och i det läget ska man förhoppningsvis ha kontakt med och stöd av sjukvården. 

Uppdaterad: 3/3, 2018 kl. 23:16

(Dold profil)

Skrivet: 5/3, 2018 kl. 12:30 av (Dold profil)

En föreläsning för hemtjänstpersonal om vikten av proteiner. Nu är ju inte de flesta av oss vårdbehövande men det skadar ju inte att förebygga!

Skrivet: 5/3, 2018 kl. 20:07 av (Dold profil)

Oj, vad mycket info ni lyckats få till. Tackar! Har alltid tonfisk och makrillkonserver hemma. Plus ägg - har förstått att ost och ägg är bland det bästa man kan äta i proteinväg. Fisk och kaviar också, förresten Bra och fin tråd! yes

(Dold profil)

Skrivet: 6/3, 2018 kl. 00:52 av (Dold profil)

Biggan_ skrev:

En föreläsning för hemtjänstpersonal om vikten av proteiner. Nu är ju inte de flesta av oss vårdbehövande men det skadar ju inte att förebygga!

Tack Biggan!  yes   Jätteintressant!  tycker jag.

Skrivet: 6/3, 2018 kl. 09:29 av (Dold profil)

Stort tack Biggan för denna länk som jag och min sambo tittat på nyss. Och han, som pga sjukdom har kontakt med dietist, tyckte att det ändå var mycket i informationen som han inte känt till -eller inte fått tillträckligt bra förklarat för sig. Nu har han lovat sig själv att konsumera litet mer än  kaffe och en macka på morgonen, något som både jag och dietisten "tjatat" om men som han inte riktigt velat ta in. Hon var bra den här föreläsande kvinnan som på ett lagom långsamt och tydlig sätt informerade och förklarade hur allt hänger ihop vad gäller protein -och kroppen. yes

(Dold profil)

Skrivet: 6/3, 2018 kl. 10:22 av (Dold profil)

Eftersom kvinnan som föreläste är både dietist och läkare så litar jag på att det är vetenskapligt bevisat det hon pratar om.

Det verkar svårt att överdosera proteinerna på vanlig mat. Så äter man varierat av vanlig mat och tänker lite på att få in protein i varje mål, och en extra ostskiva,ett glas mjölk eller någon kött-eller fiskbit mer, så är det tillräckligt. Så tänker jag i alla fall göra eftersom jag inser att jag nog inte äter tillräckligt med proteiner.

Det finns en fortsättning på föreläsningen som handlar om vitaminer, men den skall vi kanske inte ta här.

Skrivet: 8/3, 2018 kl. 21:22 av (Dold profil)

Jag råkar gilla att äta grönsaker med något köttaktigt (eller vegetabiliskt) som tillbehör. Känner mig aldrig tvingad att leva eller äta efter något som andra "bestämt". Att njuta av maten och livet är viktigast (tycker jag)

Skrivet: 8/3, 2018 kl. 21:44 av (Dold profil)

Visst är det viktigt att njuta av mat -och livet. Så länge man är frisk och inte pga sjukdom blir tvingad till restriktioner, som t ex min sambo som måste hålla igen med just sånt som har hög halt av protein -liksom salt. Och han älskar salt. Jag brukar ofta tänka på att för många av oss äldre blir ju god mat en guldkant i tillvaron. Tänker på gamla människor som måste hålla till godo men trista matlådor via hemtjänsten. Eller äldeboenden där maten iär av mindre bra kvalitet och en del äldre tappar då matlusten och blir undernärda i värsta fall. 

Uppdaterad: 8/3, 2018 kl. 21:45

Svara på ämne

Svar till ×

Svara på ämne

Annons: