Det var ett tag sen frågan ställdes på Radio eller om det var TV. Jag kände direkt att jag ville svara - "det är väl att leva det". Nu är det ju inte så enkelt - är det några fler som vill disk/filosofera kring detta ämne?
Skrivet: 20/8, 2017 kl. 11:41 av (Dold profil)
Skrivet: 20/8, 2017 kl. 12:25 av (Dold profil)
Har vi inte fått svar på det förr, så lär vi nog inte få det nu heller! ;)
Det där är väl en av de äldsta frågorna som finns, och har funnits!.?
Skrivet: 20/8, 2017 kl. 12:35 av (Dold profil)
Dalai Lama säger att meningen med livet är att 'söka lyckan'.
Skrivet: 20/8, 2017 kl. 12:36 av (Dold profil)
Ja, just det... Vilka gör inte det!?
Skrivet: 20/8, 2017 kl. 12:40 av (Dold profil)
Elvis Presley sa att lycka är att ha någon att älska, att ha något att göra och att ha något att se fram emot.
Skrivet: 20/8, 2017 kl. 12:43 av (Dold profil)
När jag seglade jolle som ung upplevde jag det som meningsfullt och roligt, men sedan kom en tid då detta jolleseglande framstod som helt utan mening. Jag gick då in i en ny fas i mitt liv, i denna fas upplevde jag även en depression. Ett tecken på depression är att man börjar ifrågasätta meningen med livet.
Meningen med livet är just bara den egna subjektiva upplevelsen av meningen med livet. Den upplevelsen kan brytas av depressiva episoder som också kan vara en inledning till en ny fas i livet, som med jolleseglingen för mig.
Uppdaterad: 21/8, 2017 kl. 09:16
Skrivet: 20/8, 2017 kl. 15:57 av (Dold profil)
Den frågan ställdes i en av de tidigare versionerna av Fråga Lund och där kommer jag faktiskt också ihåg svaret i stort sett. Det var inte tillåtet att ställa religösa frågor i programmet men den här frågan bedömdes inte vara religös och det blev filosofen Bengt Hermerén som fick svara på den.
Dels kunde man mena två saker med frågan, den ena var om det var någon mening med att det det århundraden efter århundraden vandrar människor på jorden som föds och dör och föds och dör o.s.v. De flesta menar dock inte detta undrar istället är det någon mening med just mitt liv.
Enligt Hermerén finns det inte något vetenskapligt fakta som visar att det finns någon mening med livet. Nästan alla människor upptäcker också detta samtidigt som de inte vill lägga sig på sofflocket och se livet passera. Därför skaffar sig nästan alla något som Hermerén kallade för "projekt" som de satsar större delen av sitt liv på. Det kunde t.ex vara sin arbetskarriär, sin familj med barn och barnbarn, åka utomlands och hjälpa människor i u-länder, sin idrottskarriär eller kanske bli en samlare och bygga upp en samling av fjärilrar eller något annat nördigt. Jag tycker Hermeréns förklaring låter rimlig och ansluter mig till den.
Skrivet: 20/8, 2017 kl. 16:22 av (Dold profil)
Visst är det väl trevligt att ha något att göra. Annars blir det ju bara en ensidig väntan på Godot.
Skrivet: 21/8, 2017 kl. 08:53 av (Dold profil)
På onsdag börjar en programserie på SVT2 som heter Meningen med livet. Där kanske vi kan få svaret, eller i alla fall lite olika tankar om meningen med våra liv.
Anna Lindman, som jag inte vet mycket om, ska prata med 8 olika personer om deras syn på detta. Spännande, det ser jag fram emot, och så programmet som kommer efter, det ser jag nästan ännu mera fram emot, Hundra procent bonde. Den killen gillar jag.
Skrivet: 21/8, 2017 kl. 09:23 av (Dold profil)
Hasse Alfredsson sa att livet är som en påse....om man inte fyller det med något, karameller t.ex.
Härligt resonemang!
Skrivet: 21/8, 2017 kl. 11:42 av (Dold profil)
Jag skrev på ett inlägg sent igår kväll men det försvann, jag råkade väl trycka på fel knapp;).
Tack för tipset för program om detta! Vad roligt att så många nappat på ämnet!
Jag läste om Dalai Lamas resonemang i boken "Lycka-en handbok i konsten att leva"- jag hittade den i bokhyllan, ska nog läsa den igen.
Sen kom jag att tänka på att detta inte bara gäller människan utan i hög grad för allt levande på vår planet - frågan är hur stor som helst, men människan har ett ansvar utifrån sin medvetenhet, ett ansvar i samarbete/symbios med andra levande varelser.
Jag fördjupade mig bla i Arne Naess tankar, en företrädare av en humanistisk ekosofi, där han resonerar utifrån att allt hänger samman, alla levande varelser är djupast sett ett, människa går före djur men du ska inte vålla andra levande varelser onödigt lidande.
Det här var på 90-talet när jag läste Omvårdnad i på vårdinstitutet i Umeå och vi skulle välja filosofi för vår uppsats.
Det är alltid risk att hamna i "navelskåderi" men jag tyckte då och gör det fortfarande att det är intressant med filosofi.
Skrivet: 21/8, 2017 kl. 14:24 av (Dold profil)
bianne
Läs på sidan 24 i Dalai Lamas bok Lycka!
Skrivet: 21/8, 2017 kl. 17:58 av (Dold profil)
Jag har inte läst Dalai Lama, men kyrkofader Augustinus f. 354 e Kristus sade att människan strävar efter lyckan i det världsliga. Men problemet enligt honom, den lycka man kunde vinna där också gick förlorad. Därför var den enda bestående lyckan frälsningen i Guds rike då Gud är evig. Augustinus har beskrivit sin frälsning i boken "Bekännelser". Han var i sin ungdom första klassens rumlare.
Skrivet: 21/8, 2017 kl. 18:31 av (Dold profil)
Per14 skrev:
Jag har inte läst Dalai Lama, men kyrkofader Augustinus f. 354 e Kristus sade att människan strävar efter lyckan i det världsliga. Men problemet enligt honom, den lycka man kunde vinna där också gick förlorad. Därför var den enda bestående lyckan frälsningen i Guds rike då Gud är evig. Augustinus har beskrivit sin frälsning i boken "Bekännelser". Han var i sin ungdom första klassens rumlare.
Tycker bara det är så svårt det här med Gud.
Tror på boken The Secret av Rhonda Byrne att det du ger det får du...ger du gott får du gott men det stämmer ju inte alltid.
Oftast tror jag på nån sorts Gud....om det e sant eller ej känns det skönt....det kvittar ju vilket!!
Skrivet: 21/8, 2017 kl. 23:27 av (Dold profil)
IAnita skrev:
bianne
Läs på sidan 24 i Dalai Lamas bok Lycka!
Att lyckliga människor är mer sällskapliga, flexibla och kreativa och klarar av vardagslivets vedermödor bättre kan vara självklart. Jag som hela livet kämpat och ofta varit mer eller mindre lycklig som de flesta av oss, men jag känner att jag har fått vinstlotten i livets lotteri!
Jag undrar hur det kommer sig att det inte är i de lyckliga stunderna jag hittat lösningar, kanske är olyckliga stunder en förutsättning för lycka, att söka inåt helt enkelt? (egen reflextion). Det är dags för sängen, ser framemot att fortsätta kommentera/disskutera detta!
Annons: